Covid-19 uzliesmojums: Aknīstes sociālajā aprūpes centrā sasirguši gandrīz visi klienti

© f64.lv, Kaspars Krafts

Covid-19 uzliesmojums skāris SIA "Aknīstes Veselības un sociālās aprūpes centrs" (VSAC), apliecināja Aknīstes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Prande.

VSAC uzturas 42 klienti, un Covid-19 nav atklāts vien dažiem. Sasirgusi arī daļa darbinieku, īpaši skarot iestādes ēdināšanas bloku.

Pēc Prandes paustā, VSAC valdes loceklis Ivars Eiduks lūdzis pašvaldības atbalstu, jo uzliesmojuma dēļ iestāde nevar nodrošināt ēdināšanu. Tagad maltīšu piegāde organizēta, izmantojot ēdinātāja pakalpojumus. Pašvaldības pārstāve stāstīja, ka SIA "Kalniņā" atrodas tuvu iestādei, turklāt līdz šim uzņēmums gatavojis maltītes arī izglītības iestādēm un pašvaldība ir apmierināta ar sniegto pakalpojumu kvalitāti.

VSAC ēkā atrodas arī ģimenes ārstu prakses un citu speciālistu pieņemšanas kabineti. Lai nodrošinātu epidemioloģiskās drošības prasības, pie ēkas ieejas jau pirms laika izvietota bezkontakta roku dezinfekcijas ierīce. Savukārt ēkas daļa, kurā atrodas pansionāts, ir slēgta un apmeklētājiem no malas nav pieejama.

Ņemot vērā, ka jau līdz šim daļa VSAC darbinieku paralēli strādājusi arī Aknītes psihoneiroloģiskajā slimnīcā, arī tagad iztrūkstošie darbinieki tiek piesaistīti no slimnīcas. Turklāt slimnīcā daļa personāla jau ir izslimojusi ar Covid-19.

Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati liecina, ka trešdien Aknīstes novadā reģistrēti 32 jauni saslimušie un divu nedēļu saslimušo kopskaits ir audzis līdz 54 iedzīvotājiem.

Pēc uzliesmojuma VSAC 14 dienu saslimušo skaits uz 100 000 iedzīvotāju Aknīstes novadā pašlaik ir viens no augstākajiem Latvijā. 14 dienu saslimstības līmenis uz 100 000 iedzīvotāju ir teorētisks rādītājs, kurš ļauj salīdzināt saslimstības līmeni teritorijās ar atšķirīgu iedzīvotāju skaitu, un tas nenorāda konkrētu saslimušo skaitu.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais