Sociālās aprūpes centrā "Jelgava" potēšanu pret Covid-19 veiks poliklīnikas mediķi

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Daļa valsts sociālās aprūpes centra (SAC) "Zemgale" filiāles "Jelgava" klienti un darbinieki pirmo vakcīnu pret Covid-19 saņems nākamnedēļ, un potēšanu iestādē nodrošinās SIA "Jelgavas poliklīnika" mediķi.

Filiāles vadītāja Iveta Purne norādīja, ka ir pasūtītas pirmās 30 vakcīnas, bet filiāle ir izpildījusi "mājasdarbu" - apzinājusi klientus un darbiniekus, kuri vēlas vakcinēties pret Covid-19. SAC ir izveidots reģistrs, pēc kā vadīsies, organizējot vakcinēšanu.

"Šobrīd mūsu iestādei ir piešķirtas 30 "AstraZeneca" vakcīnas, un to potēšana plānota nākamnedēļ. Par šo procesu ir atbildīga Jelgavas poliklīnika. Cilvēkus esam apzinājuši, telpas sagatavojuši un nu gaidām, kad varēs sākt vakcinēšanu," atzina Purne.

Vakcinēšanai pašlaik pieteikusies lielākā daļa klientu - 140 no 191. Taču Purne pieļauj, ka tiklīdz vakcinēšanas process iestādē sāksies, viedoklis mainīsies arī tiem klientiem, kuri vēl šaubās.

Vakcīnai reģistrējušies arī darbinieki. "Pēc Covid-19 uzliesmojuma iestādē aizvadītā gada novembrī un decembrī lielākā daļa mūsu klientu un darbinieku jau ir izslimojuši Covid-19, taču daļai šobrīd vēl nav pagājuši trīs mēneši kopš saslimšanas, līdz ar to šīm personām nerekomendē vakcinēties," skaidroja SAC filiāles vadītāja.

Iestādē ir vairāk nekā 100 darbinieku, un vairāk puse Covid-19 ir izslimojuši. Ir arī tādi darbinieki, kuri slimoja pavisam nesen un pašlaik atveseļojas.

"Tiem darbiniekiem un klientiem, kuri nav slimojuši ar Covid-19, rekomendējām vakcinēties pirmajiem," stāstīja iestādes vadītāja.

Pašlaik iestādē saslimšana ar Covid-19 nav konstatēta ne klientu, ne darbinieku vidū. Lai kontrolētu situāciju saistībā ar saslimstību un izvairītos no vīrusa izplatības iestādē, darbiniekiem divas līdz trīs reizes nedēļā tiek veikts eksprestests ar siekalu paraugu.

Jau ziņots, ka SAC iemītnieku un darbinieku vakcinācijā pret Covid-19 iesaistītas kopumā aptuveni dažādas 50 ārstniecības iestādes, pavēstīja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Vakcinācijā aprūpes centros iesaistīsies gan privātās, gan pašvaldību ārstniecības iestādēs, kā arī ģimenes ārsti.

Pēc NVD paustā, atsevišķu SAC, kam izveidojusies laba sadarbība ar ģimenes ārstiem, iemītnieku un darbinieku vakcinācija tiks nodrošināta sadarbībā ar ģimenes ārstiem.

Vienlaikus SAC vakcinācijā būs iesaistītas arī lokālās ārstniecības iestādes, piemēram, Balvu un Gulbenes slimnīca, Valmieras veselības centrs, Daugavpils reģionālā slimnīca vai Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca.

Savukārt izbraukumus uz reģioniem, kur nav pakalpojumu sniedzēju, nodrošinās arī Rīgas ārstniecības iestādes - AS "Veselības centru apvienība", SIA "Medicīnas sabiedrība "ARS"", SIA "Veselības centrs-4" un SIA "Dziedniecība".

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais