Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Vaiņodes" sociālā aprūpes centra klientu nodotie Covid-19 testi izmesti miskastē

© Sener Yilmaz Aslan/SIPA/Scanpix/Leta

Sociālās aprūpes centrā "Vaiņode" Covid-19 infekcija ir plaši izplatījusies. No 33 aprūpes centrā mītošajiem klientiem, 26 ir inficējušies ar koronavīrusu, informē laikraksts "Kurzemes vārds".

Vaiņodes novada domes priekšsēdētājs Visvaldis Jansons atzina, ka sākotnēji nebija iespējams nošķirt inficētās personas no tām, kuras vēl nav sasirgušas, jo nodotās Covid-19 analīzes tika pazaudētas.

"Analīzes “Gulbja laboratorija” ved uz Rīgu, un tur viņi tās pazaudēja.”

Pašlaik arī sociālās aprūpes centra vadītājs Uģis Melbārdis atrodas mājas karantīnā. Viņa pienākumus uz laiku ir pārņēmusi Sociālā dienesta vadītāja Eva Dolbina.

Aprūpes centra vadītājs atzina, ka centrā ļoti trūkst darbinieku, tāpēc pagājušajā nedēļā pansionāts aicināja pieteikties brīvprātīgos. Pašreiz ir atsaukušies seši cilvēki un viņi visi tiek nodarbināti.

Eva Dolbina atzina, ka šādās maza izmēra iestādēs lielākā problēma saistās ar to, ka ja darbinieks ir inficējies ar Covid-19, bet viņam nav nekādu saslimšanas pazīmju, tad viņš turpina nākt uz darbu un inficēt citus.

"Jāpārslimo visiem, un tad sāksim dzīvi no jauna. Smagu slimnieku mums, par laimi, nav, daži jau sāk izveseļoties," veselie klienti ir norobežoti no inficētajiem un lielākoties atrodas savās istabiņās, atzīmē Dolbina.

No 22 "Vaiņodes" sociālās aprūpes centra darbiniekiem pašreiz strādā pieci. Ne visi ir inficējušies ar Covid-19, dažiem ir arī cita veida slimības.

“E.Gulbja laboratorijas” valdes locekle Sandra Dimante atzīst, ka Covid-19 testi varēja pazust, jo tie bijuši ielikti tādā pašā oranžas krāsas maisā, kādā ievieto bīstamos atkritumus.

Viņa atzina, ka maiss esot nonācis laboratorijā. Neviens neesot aplūkojis, kas tur ir iekšā un tā saturs tika utilizēts.

Pašlaik ir aizgliets ievietot paraugus utilizācijas maisos.

Pārpratums atklājies brīdi, kad nākamajā dienā cilvēki interesējās par Covid-19 rezultātiem. Pēc kontatētā fakta laboratorija pēc divām dienām laboja savu pieļauto kļūdu un veica atkārtotu testēšanu.

“Tāds ir pirmais gadījums, šoks ir visiem. Visas Latvijas tautas priekšā atvainojos par šo negadījumu,” saka “E. Gulbja laboratorijas” vadītāja.