Aprūpes centra "Latgale" Litenes filiālē ar Covid-19 saslimuši 34 klienti un 14 darbinieki

© F64 Photo Agency

Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Latgale" Litenes filiālē, kas atrodas Gulbenes novada Litenes pagastā, ar Covid-19 patlaban saslimuši 34 klienti un 14 darbinieki, apstiprināja VSAC "Latgale" direktore Mārīte Grigāne.

Viņa pastāstīja, ka visi saslimušie klienti ir izolēti vienā stāvā un viņus aprūpē tikai vieni un tie paši darbinieki. Neviens lieks cilvēks VSAC filiālēs neienāk. "Esam pārgājuši no 12 stundu maiņas uz diennakts maiņu, lai maksimāli samazinātu iespējas ienest vīrusu klientiem. Darbiniekus nodrošinām ar visiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, ēdienreizēm," stāstīja Grigāne.

Viņa piebilda, ka neviens darbinieks nesāk strādāt pirms nav izmērīta ķermeņa temperatūra. Gadījumā, ja ir kaut mazākās aizdomas par saslimšanu, tiek veikts tests. Direktore atzina, ka neskatoties uz testēšanu divas reizes nedēļā nav izdevies pasargāt klientus un darbiniekus no saslimšanas, jo nevienam no viņiem nav bijuši slimības simptomi, kas ir galvenais iemesls, kādēļ ir tik grūti izvairīties no infekcijas iekļūšanas iestādēs.

"Mūsu vienīgā cerība ir vakcinācija, kam esam jau pieteikušies. Patlaban jau visi ir ļoti noguruši, tādēļ ļoti gaidām vakcīnas, kas mums tiek solītas februārī," atzina Grigāne.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, kopumā 14 dienu kumulatīvais saslimušo skaits Gulbenes novadā pašlaik ir 163 cilvēki.

LETA jau vēstīja, ka sociālās aprūpes centru darbiniekiem Covid-19 eksprestestus veiks ne biežāk kā reizi divās līdz četrās dienās, ceturtdien lēma valdība.

Valsts, pašvaldību un privātajos sociālās aprūpes centros uz 31.decembri bija nodarbinātas 8056 personas, līdz ar to kopējais nepieciešamo testu skaits mēnesī, pieņemot, ka tests tiek veikts ne biežāk kā reizi divās līdz četrās dienās, ir vidēji 103 000 testu.

Darbinieku testēšanu plānots veikt visu janvāri, ja darbinieku vakcinācija pret Covid-19 noritēs Veselības ministrijas plānotajā laikā un apjomā. Nepieciešamības gadījumā ir iespējams turpināt veikt eksprestestus līdz pilnīgai darbinieku vakcinācijas pabeigšanai, norāda ministrija.

Otrdien Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paziņoja, ka atbildīgajām ministrijām līdz darba nedēļas beigām jābūt skaidram rīcības plānam Covid-19 būtiskai ierobežošanai sociālās aprūpes centros.

Premjera birojā aģentūru LETA informēja, ka Kariņš otrdien izdevis rezolūciju, ar kuru uzdevis Labklājības ministrijai, Veselības un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijām līdz darba nedēļas beigām iesniegt koordinētas rīcības plānu tūlītējiem pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai visās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.

Šomēnes Covid-19 gadījumi konstatēti kopumā vismaz 80 sociālās aprūpes iestādēs Latvijā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.