Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pašvaldību savienība: Administratīvo teritoriju likuma izstrādē nenotika pienācīgas konsultācijas

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Izstrādājot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu (ATR), starp ministriju un pašvaldību vadītājiem notika viedokļu uzklausīšana, nevis konsultēšanās, šodien Satversmes tiesā (ST) sacīja Latvijas Pašvaldību savienības padomniece juridiskajos jautājumos Kristīne Kinča.

Viņa uzsvēra, ka Pašvaldību savienības ieskatā konsultēšana nav tikai uzklausīšana, jo uzklausīšana pēc būtības ir pašvaldību pārstāvju viedokļu sadzirdēšana, bet konsultācijas pēc būtības ir divpusējs sarunu process, kurā tiek argumentēti abu pušu viedokļi un nepieciešamības gadījumā var nonākt pie viedokļa, kurš apmierina abas puses.

Kinča norādīja, ka uz vairākiem savienības jautājumiem par saimnieciskajām lietām jaunajās pašvaldībās no ministrijas tika saņemta atbilde, ka ar to nodarbosies jaunās pašvaldības, kurām būs jāizdomā, kā to darīt. "Šo nevar uzskatīt par argumentētu diskusiju un labu konsultāciju procesu," teica Kinča.

Pašvaldību savienības vecākais padomnieks Māris Pūķis sacīja, ka, izpildot Eiropas vietējo pašvaldību hartas 5.pantu, iedzīvotājiem būtu iespēja piedalīties aptaujā, kurā viņi atbildētu, vai viņi vēlas pievienoties konkrētai pašvaldībai.

Viņš sacīja, ka starp ministriju un pašvaldībām notika "ātrās" konsultācijas, jo, ministrijas ieskatā, aptaujām nebija laika. Pūķis uzsvēra, ka ministrijas attieksme nebija pieņemama laba dialoga veicināšanai.

Kā vēstīts, ST sākusi skatīt pirmo lietu par ATR, vērtējot Skultes pagasta pievienošanu Saulkrastu novadam un Ikšķiles pilsētas un Tīnūžu pagasta pievienošanu Ogres novadam.