Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Nevarot uzrādīt Covid-19 testu rezultātus, sodīti 70 robežšķērsotāji

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Valsts robežsardze kopš 15.janvāra par Covid-19 testu neuzrādīšanu pret 70 personām sākusi administratīvā pārkāpuma procesus, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra Signe Bole.

Saskaņā ar valdības lemto, no 15.janvāra, ieceļojot valstī, jāuzrāda apliecinājums par negatīvu Covid-19 testu. Kopš 15.janvāra uz iekšējām robežām testa esamība pārbaudīta 4718 personām, no kurām 2278 persona ietilpa izņēmuma kategorijās, tomēr sākti 70 administratīvie procesi, jo vairākām personām šādi apliecinājumi nebija.

Tāpat konstatēts, ka trīs personas bez testiem atlidojušas no Lielbritānijas.

"Būtiskas problēmas testu esamību kontrolē netiek konstatētas. Tāpat ir vairāk nekā 20 valstīs izsniedzami dokumenti, kas apliecina testa esamību, taču robežsardze sazinās ar ārvalstīm, lai iegūtu dokumentu paraugus un pārliecinātos par to autentiskumu," piebilda Bole.

Kopš 7.decembra robežsardze veic pastiprinātu imigrācijas kontroli uz atsevišķiem ceļiem iekšējo robežu tuvumā. Uz lielajiem autoceļiem 24 stundu režīmā tiek veiktas pārbaudes sadarbībā ar zemessargiem, savukārt uz mazākiem ceļiem izvietotas mobilās patruļas un atbalstu robežsargiem sniedz Valsts policija. Minētie likumsargi kontrolē, vai robežšķērsotāji ir aizpildījuši elektroniskā apliecinājuma anketu vietnē "covidpass.lv".

Lai veicinātu epidemioloģiski drošāku pārvietošanos un samazinātu Covid-19 infekcijas ievešanu valstī, valdība nolēma no 15.janvāra pastiprināt ieceļošanas pasākumus Latvijā - ieceļojot valstī jāuzrāda apliecinājums par negatīvu Covid-19 testu.

Tām privātpersonām, kuras pēc robežas šķērsošanas nevarēs uzrādīt negatīvu testu, policija par epidemioloģiskās drošības noteikumu neievērošanu var piemērot naudas sodu no 10 līdz 2000 eiro. Covid-19 testam vajag būt veiktam ne senāk kā pirms 72 stundām.

Nemainīgs paliek nosacījums, ka pēc ieceļošanas no ārvalstīm ar augstu inficēšanās risku ir jāievēro 10 dienu pašizolācija, kā arī citas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģiskās drošības norādes.