Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Atkārtots Covid-19 uzliesmojums aprūpes centrā "Mārsnēni"

© Pexels

Vairāki saslimšanas gadījumi ar Covid-19 atkal atklāti sociālās aprūpes centrā "Mārsnēni", kur pirmo reizi tas tika konstatēts pērn maijā, apstiprināja centrā saimniekojošās biedrības "Labāka rītdiena" vadītāja Evija Jēkabsone.

Patlaban viņa nevarēja pateikt konkrētu saslimušo skaitu, jo turpina apkopot informāciju par testu rezultātiem. Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka Priekuļu novadā pagājušajā diennaktī ir reģistrēti 32 saslimšanas gadījumi ar Covid-19.

Jēkabsone stāstīja, ka šogad pirmo reizi darbinieku testēšana veikta 4.janvārī, kad visi bija Covid-19 negatīvi. 11.janvārī notikusi otra klientu un darbinieku testēšana, un rezultāti ir pozitīvi gan darbiniekiem, gan klientiem.

"Pirmais darbinieks par paaugstinātu ķermeņa temperatūru mani informēja 7.janvāra vakarā, otrs - 8.janvāra vakarā. Ņemot vērā, ka vīruss izplatās divas dienas pirms simptomu parādīšanās, tad, protams, darbinieki šajā laikā ir aprūpējuši klientus," stāstīja biedrības "Labāka rītdiena" vadītāja.

Viņa uzsver, ka katrs aprūpes centra vadītājs dara visu, kas ir viņa spēkos, lai nesaslimtu ne darbinieki, ne klienti, taču vīrusa izplatību neizdodas ierobežot ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē.

Jēkabsone skaidro, ka darbinieki nedzīvo uz vientuļas salas, viņiem ir ģimenes locekļi, viņi brauc ar sabiedrisko transportu, kā rezultātā nav iespējams izsargāties no inficēšanās.

"Mēs rūpīgi darām visu iespējamo, kas ir noteikts algoritmā, taču rezultāts ir tāds, kāds ir," atzina Jēkabsone.

Viņa ņēmusi vērā pavasara pieredzi, kad klients infekciju atveda, atgriežoties no slimnīcas, tādēļ tagad katru klientu, kas bijis ārstniecības iestādē, vispirms ievieto izolatorā un tikai pēc vairākām dienām, kad tests ir negatīvs, viņš var atgriezties savā istabā, sacīja Jēkabsone.

Runājot par Covid-19 antivielu eksprestestiem, ko tagad valsts iepirks centralizēti sociālās aprūpes namiem, Jēkabsone uzskata, ka tas jau ir vismaz kādu mēnesi par vēlu, taču, neskatoties uz to, viņa pieteikusi "Mārsnēniem" eksprestestus.

Vadītāja apstiprināja, ka iestāde ir pilnībā nodrošināta ar individuālajiem aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļiem, un to krājumus regulāri atjauno.

LETA jau ziņoja, ka pērn maija vidū Covid-19 masveida saslimšana tika konstatēta Priekuļu novada Mārsnēnos esošajā SAC "Mārsnēni", ko apsaimnieko Amatas novada Skujenes pagastā reģistrētā biedrība "Labāka rītdiena". Ar Covid-19 saslima teju pussimts aprūpes centra klientu un darbinieku.

"Mārsnēnu" telpās un teritorijā tika noteikts karantīnas režīms, ko atcēla tikai īsi pirms Jāņiem. Saslimušie klienti tika izolēti atsevišķā centra ēkas spārnā, savukārt saslimušie darbinieki atradās izolācijā savās dzīvesvietās.