Amatā atjaunots Jūrmalas Alternatīvās skolas direktors Blūms, par kura darbībām notiek izmeklēšana

Jūrmalas Alternatīvās skolas direktors Egils Blūms, kura iespējami prettiesisko rīcību ar nekustamajiem īpašumiem patlaban izvērtē Valsts ieņēmumu dienests (VID) un kurš iepriekš tika atstādināts no darba pienākumu veikšanas, atkal atjaunots amatā.

Jūrmalas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Elita Cepurīte aģentūru LETA informēja, ka viņam pašvaldība izteikusi piezīmi par konstatētajiem pārkāpumiem saistībā ar skolas nekustamajiem īpašumiem.

Jūrmalas domē arī saņemts VID paziņojums, ka patlaban norit izmeklēšana par iespējami prettiesisko rīcību.

Kā ziņots, iepriekš pašvaldība konstatēja, ka nekustamajā īpašumā, kas nodots Alternatīvās skolas bilancē ar mērķi - izglītības un zinātnes iestāžu apbūve -, atrodas nepiederošas personas, kas izmanto šo īpašumu ilglaicīgai dzīvošanai - tajos ir sadzīves tehnika un sadzīvei nepieciešamie priekšmeti, pagalmos novietotas vairākas skolai nepiederošas vieglās automašīnas. Par šī īpašuma izmantošanu dzīvošanai tikusi iekasēta arī maksa.

Blūms tika atstādināts no skolas direktora amata. Viņš uzskata, ka atstādināts no darba politisku motīvu dēļ.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), izvērtējot Jūrmalas domes iesniegumu par Jūrmalas Alternatīvās skolas amatpersonu iespējami prettiesisko rīcību ar nekustamajiem īpašumiem, KNAB secināja, ka norādītie fakti neatbilst Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma 8.pantā noteiktajai kompetencei. Iesniegumā minētie fakti nav saistīti ar valsts amatpersonu rīcību, bet gan privātpersonu civiltiesiskajiem darījumiem. Līdz ar to iesniegums atbilstoši kompetencei pārsūtīts VID.

Domes ieskatā, pārbaudē secinātais dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka Blūms savu dienesta stāvokli ilgstoši izmantojis prettiesisku materiālu labumu gūšanai un nav rīkojies dienesta interesēs, bet pretēji tām, radot būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldes kārtībai. Tiesībsargājošās iestādes lūgtas veikt pārbaudi ar mērķi konstatēt, vai Jūrmalas Alternatīvās skolas amatpersonas rīcībā nav saskatāmas krimināltiesiska rakstura pazīmes.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 2011.gada 7.februārī plkst.11 paredzējusi izskatīt no amata atstādinātā Blūma pieteikumu, kurā viņš lūdzis atzīt atstādināšanu par prettiesisku un piedzīt darba samaksu.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Blūma advokāts Normunds Šlitke, šā gada 27.jūlijā, Blūma atvaļinājuma laikā, Jūrmalas pilsētas dome izdevusi rīkojumu par viņa atstādināšanu no darba uz nenoteiktu laiku, par atstādināšanas laiku neizmaksājot darba algu. Rīkojumā par atstādināšanu nav ietverts nekāds pamatojums, tādējādi atstādināšana uzskatāma par nepamatotu un neatbilstošu Darba likuma 58.pantam.

Blūma un darba tiesību speciālistu ieskatā, nepamatotā atstādināšana no darba ir notikusi prettiesiski, kas nozīmē, ka Jūrmalas pilsētas pašvaldībai ir pienākums nekavējoties atjaunot viņu darbā, izmaksāt viņam vidējo izpeļņu par visu darba piespiedu kavējuma laiku, kā arī atlīdzināt ar atstādināšanu radušos zaudējumus, norāda Šlitke.

Kā norāda Šlitke, plašu rezonansi masu informācijas līdzekļos ir guvusi ziņa, ka Jūrmalas pilsētas pašvaldība vēlas apvienot Jūrmalas Alternatīvo skolu ar Lielupes vidusskolu vai vismaz pārvietot to uz Lielupes vidusskolas telpām, kas, skolas direktora, bērnu vecāku un kompetento iestāžu, tostarp Izglītības un zinātnes ministrijas, ieskatā, nav iespējams.

Tāpēc JAS direktors "pieļaujamā veidā izmantoja savas tiesības, tiesiskām metodēm pierādot Jūrmalas pilsētas domes plānotās rīcības nepareizumu", norāda Šlitke.

"Atstādinot Blūmu no darba, pašvaldībai paveras iespēja pieņemt politisku lēmumu par Jūrmalas Alternatīvās skolas likvidāciju vai pārcelšanu uz Lielupes vidusskolu, kas faktiski ir viens un tas pats, jau līdz šī gada 1.septembrim," raksta advokāts.

Blūms Jūrmalas Alternatīvās skolas direktora amatā sāka strādāt 2001.gadā.