Sākas pieteikšanās "Tradicionālo prasmju skolai 2010" Vidzemē

Līdz 29.oktobrim ikviens interesents tiek aicināts pieteikties Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras (NKMVA) rudens Tradicionālo prasmju skolas nodarbībām, aģentūru LETA informēja NKMVA komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika.

Sešpadsmit Vidzemes pagastos un pilsētās četras sestdienas no 30.oktobra līdz 20.novembrim bezmaksas nodarbībās meistari iepazīstinās ar senajām prasmēm.

Etniskās kultūras apzināšanas un dokumentēšanas programmu "Tradicionālo prasmju skola" NKMVA aizsāka 2009.gada rudenī. Pirmajā prasmju skolā nodarbības notika vairāk nekā divdesmit vietās visā Latvijā. 2010.gada pavasarī prasmes varēja apgūt Sēlijā un Zemgalē, taču šoruden prasmju skola notiks Vidzemē, akcentējot novada ziemeļu, rietumu un centrālo daļu.

Tradicionālo prasmju skolā Ķoņos būs ūdenskliņģeru cepšana, kā arī pulcēsies tautas muzikanti. Mazsalacā tiks mācīta dubultcimdu adīšana, Rūjienā - ķirbju audzēšana un to izmantošana, Skaņkalnē - kūku cepšana, Sēļos - koka rotaļlietu izgatavošana, Puikulē - vilnas apstrāde, Burtniekos - kaņepju grūšļa gatavošana, Smiltenē - prievīšu aušana, Skultē iepazīstinās ar zāļu tējām un pirtsslotu siešanu, un Vidzemes podniecību, Raunā darbosies keramiķu darbnīca, Līgatnē būs tāss apstrāde, Turaidā - rotaļas un danči, Siguldā mācīs celaiņu aušanu, bet Mālpilī - kviešu karašu un maizes cepšanu.

Pieteikšanās pie meistariem un koordinatoriem iespējama telefoniski vai rakstot uz e-pastu. Kontaktinformācija atrodama NKMVA mājaslapā "www.nkmva.gov.lv" vai pa tālruni 67 228 985.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais