Par dienesta viltojumu aizdomās turētājām Preiļu domes amatpersonām atcelts aizliegums ieņemt amatus

© Ģirts Ozoliņš/F64

Preiļu novada domes amatpersonām, kurām Latgales tiesas apgabala prokuratūra uzrādījusi apsūdzību par dienesta viltojumu personu grupā, atcelti drošības līdzekļi, tostarp aizliegums ieņemt noteiktu amatu, apliecināja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Viņa atgādināja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja sākt kriminālvajāšanu pret piecām Preiļu novada domes amatpersonām. Aģentūrai LETA zināms, ka starp šīm personām ir arī no Latgales partijas, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Zemnieku savienības saraksta ievēlētā domes priekšsēdētāja Maruta Plivda un viņas vietnieks Juris Želvis.

Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore visas piecas personas ir saukusi pie kriminālatbildības par dokumentu viltošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un vienu personu arī par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā un par šaujamieroča munīcijas iegādāšanos un glabāšanu bez attiecīgasatļaujas.

Pērn novembrī KNAB visām personām bija piemērojis drošības līdzekli - aizliegumu ieņemt noteiktu amatu. Bija noteikti arī citi drošības līdzekļi. Taču drošības līdzekļi tagad ir atcelti, jo beidzies Kriminālprocesa likumā noteiktais personu tiesību ierobežošanas termiņš pirmstiesas procesā, kas šajā gadījumā bija viens gads. Pēc Eidukas paustā, prokurore nesaskatīja nepieciešamību šos drošības līdzekļus atjaunot, jo neuzskata, ka drošības līdzekļu atcelšana varētu kādā veidā ietekmēt lietas tālāko virzību.

Pašlaik tiek lemts par pirmstiesas procesa pabeigšanu, nododot lietu tiesai.

Domes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Paegle aģentūru LETA informēja, ka piemērotie drošības līdzekļi atcelti Plivdai, Želvim, Būvvaldes vadītājam Andrejam Aninam, domes Tehniskās daļas vadītājam Jānim Skutelam un būvinspektoram Artūram Poplavskim.

Novada pašvaldības publiskotā informācija liecina, ka Plivda šodien sasaukusi domes ārkārtas sēdē, kurā lemts par ēdināšanas nodrošināšanu pamatizglītību apgūstošajiem izglītojamiem ārkārtējās situācijas laikā, par finansējuma sadalījumu vispārējās izglītības iestāžu pedagogiem un citiem jautājumiem.

Jau ziņots, ka Latgales tiesas apgabala prokuratūra uzrādījusi apsūdzību piecām Preiļu novada domes amatpersonām, tostarp Plivdai, par dienesta viltojumu personu grupā.

Vienai no amatpersonām prokuratūra papildus inkriminē arī Krimināllikuma pantu par izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, kā arī šaujamieroču munīcijas iegādāšanos un glabāšanu bez attiecīgās ieroču glabāšanas atļaujas, aģentūrai LETA apliecināja prokuratūrā.

KNAB šo kriminālprocesu sāka 2019.gada 4.oktobrī, savukārt 7.novembrī šajā lietā KNAB veica neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā sankcionētas kratīšanas.

KNAB iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka 2019.gada 6. un 7.augustā trīs Preiļu novada domes amatpersonas ar vēl divu Preiļu novada domes amatpersonu atbalstu viltojušas aktu par atjaunotās Preiļu novada domes ēkas pieņemšanu ekspluatācijā.

Domes amatpersonas minēto aktu 2019.gada 7.augustā uzrādījušas Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāvjiem, kas veica būves ārpuskārtas pārbaudi.

Svarīgākais