Izsmeļot brīvās gultas Covid-19 slimniekiem, uzņemšanai pielāgo Balvu slimnīcu; izmaksas 70 000 eiro

© f64.lv, Kaspars Krafts

Aprīkojuma iegāde Covid-19 nodaļas izveidei bijušajā Balvu slimnīcas Infekciju nodaļā izmaksājusi 70 000 eiro, liecina SIA "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība" paziņojums.

Iestāde norāda, ka ir nonākusi punktā, kad reālā situācija lika rīkoties nekavējoties un lēmums par Covid-19 nodaļas atvēršanu kļuva par realitāti. "Ik dienu pieaugot Covid-19 saslimstībai Latvijā, kad būtiski palielinās arī slimnīcās ievietoto pacientu skaits, līdztekus ikdienas nodaļu darbam arī mēs plānojām un gatavojāmies šai ārkārtas situācijai, ja vajadzētu uzņemt Covid-19 pacientus," skaidroja slimnīcā.

Vienlaikus slimnīcas vadība atzīst, ka iestāde ir nedaudz priviliģētākā situācijā par dažām citām reģionu slimnīcām, jo ir atsevišķa ēka, kurā izveidotas 15 gultasvietas, un tas ļauj pašu Balvu slimnīcas ēku ar pārējo slimību nodaļām paturēt brīvu no Covid-19 pacientiem.

Covid-19 pacientiem paredzētā nodaļa izvietota bijušajā Balvu slimnīcas Infekciju nodaļas ēkā, kura nesen ir ieguvusi jaunu ārējo vizuālo tēlu. Tāpat izremontētas iekštelpas, kopumā remontdarbiem novirzot 140 000 eiro. Papildus katrai palātai ir pievadīts skābeklis, iegādātas neinvazīvās elpināšanas iekārtas, pacientu monitori un vēl cits nepieciešamais aprīkojums apmēram 70 000 eiro vērtībā.

Slimnīca ir nodrošināta arī ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, un varot teikt, ka personāls ir drošībā, ja vien tiek atbilstoši lietoti visi aizsardzības līdzekļi un ievēroti papildu piesardzības pasākumi.

Slimnīca paziņojumā uzsver, ka Covid-19 nodaļas pacienti "ir tie paši cilvēki mums apkārt, un šo pacientu vidū jebkurā mirklī varam būt ikviens no mums". Tādēļ vēlams šo nodaļu neuztvert kā baiļu un negāciju telpu. Vienlaikus slimnīca aicina gadījumos, ja ir nepieciešama kāda cita ārstēšana vai ir akūta nepieciešamība, vēsrties slimnīcas uzņemšanas nodaļā.

Jau ziņots, ka valdība lēma piešķirt apmēram 150 000 eiro Covid-19 pacientu nodaļas izveidei ar 15 gultām Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības slimnīcā Balvos. Veselības ministrija ir apzinājusi slimnīcas un ņemts vērā, ka slimnīca Balvos pašlaik ir ātri pielāgojama Covid-19 pacientu uzņemšanai un ārstēšanas nodrošināšanai.

Svarīgākais