Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Reģionu slimnīcās ir atšķirīgs Covid-19 pacientiem paredzēto gultu piepildījums

© f64.lv, Kaspars Krafts

Reģionu slimnīcās ceturtdien ir atšķirīgs Covid-19 pacientiem paredzēto gultu piepildījums, liecina iestāžu sniegtā informācija.

SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" valdes loceklis Grigorijs Semjonovs pastāstīja, ka pašlaik iestādē ārstējas 56 ar Covid-19 inficētie, deviņi no viņiem ir smagā stāvoklī, turklāt trīs - reanimācijā. Pacieti ir vecumā no 17 līdz 94 gadiem, taču lielākoties slimnīcā nonāk 50 līdz 70 gadu veci sasirgušie.

Iestādē šādiem pacientiem pagaidām paredzētas 100 gultasvietu, taču, pēc Semjonova teiktā, slimnīcai ir izstrādāts mehānisms, kā gultasvietu skaitu palielināt.

"Pagaidām tiekam galā," apgalvoja Semjonovs, lai arī ar Covid-19 ir inficējušies 40 darbinieki, vēl desmit noteikti kā kontaktpersonas. Kopumā iestāde nodarbina aptuveni 1500 cilvēku.

Pēc slimnīcas vadītāja teiktā, pagaidām iestāde pilnā apmērā nodrošina visus pakalpojumus.

Arī Jelgavas slimnīcas virsārste Solveiga Ābola atzina, ka pakalpojumi tiek nodrošināti, jo slimnīca lielākoties nodarbojas ar neatliekamās palīdzības sniegšanu, nevis plānveida pakalpojumiem.

Pašlaik iestādē ievietoti 18 pacienti ar Covid-19, taču situācija dienas gaitā var mainīties, jo arī slimnīcas tranzīta nodaļā ir vairāki pacienti ar aizdomām par inficēšanos. Ābola atklāja, ka teju katru dienu bijusī Bērnu nodaļa, kas tagad atvēlēta Covid-19 slimniekiem, ir gandrīz piepildīta, un kopumā šiem pacientiem atvēlētas 20 gultasvietas. Vairāk vietu izbrīvēt neesot iespējams.

Ābola atzina, ka Bērnu nodaļas pārveide par Infekciju nodaļu ir nopietns un sarežģīts process, taču darbinieki esot pacietīgi. Vienlaikus viņu māc bažas par individuālo aizsarglīdzekļu pieejamību, jo pašlaik to pietiek mēnesim, taču nevar prognozēt pacientu pieplūdumu.

Covid-19 konstatēts arī deviņiem no kopumā 500 slimnīcas darbiniekiem, taču daļa saslimšanu esot saistīta ar darbu citās medicīnas iestādēs, klāstīja Jelgavas slimnīcas pārstāve.

SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" Ventspilī no 32 gultasvietām šodien aizpildītas 13. Pēdējā diennaktī iestājušies septiņi pacienti, aģentūru LETA informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Santa Grinberga.

Savukārt Rēzeknes slimnīcā stacionēti astoņi Covid-19 pacienti ar vidēji smagu slimības gaitu. Iestādes sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Sondore skaidroja, ka kopumā Covid-19 pacientiem iestādē paredzētas 28 gultas.

SIA "Liepājas reģionālā slimnīca" sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Grase stāstīja, ka ceturtdien slimnīcā ārstējas 19 Covid-19 pacienti, no kuriem viens atrodas Reanimācijas nodaļā.

Grase norādīja, ka Infekciju nodaļā ir 33 gultas, Covid-19 pacientiem vēl ir paredzētas deviņas tranzītgultas, kā arī divas vietas Reanimācijas nodaļā.

Jau ziņots, ka trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" veselības ministre Ilze Viņķele (AP) paziņoja, ka pašlaik Covid-19 pacientu ārstēšanai slimnīcās ir pieejamas 633 gultas.

Lai varētu uzņemt Covid-19 pacientus, notiek pakalpojumu pārprofilēšana. Tas tiek darīts uz plānveida aprūpes vai dienas stacionāru pakalpojumu rēķina, atgādināja ministre.

Papildu gultas izveidotas gan slimnīcās Rīgā, gan reģionos.

Ministre atklāja, ka ir arī privātās ārstniecības iestādes, kas ir gatavas palīdzēt un aprūpēt Covid-19 pacientus.