Grūtniece mirst bērnudārzā

Saldū savādos apstākļos nomirusi kāda sieviete, kura gaidīja mazuli. Diemžēl šis traģiskais stāsts pēdējās dienās apvīts ar dažādām baumām – pirmā no tām, kurai kājas aug no Saeimas nama, ka sieviete nav sagaidījusi ātro palīdzību.

Neatkarīgā, veicot savdabīgu izmeklēšanu, noskaidroja, ka ātrā palīdzība izsaukta tikai tad, kad sieviete jau bijusi bez dzīvības pazīmēm, un notikuma vietā ātrie ieradušies jau divas minūtes pēc izsaukuma.

Saeimas deputāte Ingrīda Circene (JL) stāstīja, ka no kolēģiem (deputāte turpina praktizēt kā ginekoloģe) uzzinājusi, ka pagājušajā nedēļā ir bijis gadījums, kad mirusi kāda grūtniece un kāds zīdainis. "Un tas noticis pēc ātrās palīdzības reorganizācijas," saka I. Circene. "Sieviete savās mājās, sākoties dzemdībām, noasiņoja."

Ātrie – pēc divām minūtēm

Saldus medicīnas centra galvenā ārste Inese Kužniece Neatkarīgajai pastāstīja, ka sieviete nav nomirusi savās mājās, bet gan bērnudārzā, uz kurieni izsaukums saņemts pulksten 17.49, un ātrās palīdzības brigāde tur ieradās 17.51. Mediķi konstatēja sievietes bioloģisko nāvi.

Sieviete bija ieslēgusies bērnudārza tualetē, un darbinieki to pamanīja tikai pēc kāda laika (viņa tur varētu būt pavadījusi divarpus stundas). Citiem darbiniekiem tas šķitis aizdomīgi, durvis tika uzlauztas. Ne darbinieki, ne tuvinieki, ne arī mediķi no skata nav varējuši pateikt, ka sieviete ir stāvoklī. Kā vēlāk konstatējis pataloganatoms – viņa bijusi jau devītajā grūtniecības mēnesī. Sievietei, visticamāk, bija sākušās dzemdības, un viņa noasiņojusi. Neatbildēts paliks jautājums, kāpēc viņa no visiem slēpa grūtniecību.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta Kurzemes reģionālā centra vadītāja Inese Ozoliņa atzīst, ka Saldus ātrā palīdzība rīkojusies operatīvi un par pilnīgām muļķībām saucamas runas, ka viņi nav paspējuši ierasties laikā.

Zīdainis nomirst slimnīcā

Arī palīgā desmit dienas vecajam zīdainītim ātrie devušies uzreiz pēc izsaukuma saņemšanas no rīta – vecāki ziņojuši, ka mazulis neelpo tā, kā vajadzētu. Saldus mediķi, novērtējot situāciju, sazinājās ar Kuldīgu, un tika izlemts, ka Saldus vedīs mazuli uz Kuldīgu, bet Kuldīgas pediatru brigāde brauks pretim. Bērniņu dzīvu atveda uz slimnīcu, viņam tika sniegta palīdzība, taču vakarā mazulis nomira. Viņam tika konstatēta infekcija.

Savi novērojumi mediķiem ir arī par pašlaik aktuāli apspriesto tēmu – vai sievietes tagad daudz biežāk dzemdē ātrās palīdzības mašīnās? I. Ozoliņa stāsta, ka Talsu rajonā, kur dzemdību nodaļas nav jau divus mēnešus, nav reģistrētas nevienas dzemdības mājas vai auto, savukārt Kuldīgā, kur ir slimnīca, tā notiek. Arī Saldū, kur vairs nav stacionāra, ir šādi gadījumi bijuši, taču ievērojami mazāk nekā Kuldīgas rajonā. Saldus ārste I. Kužniece ar bažām atzīst, ka cilvēki ar šīm pārmaiņām veselības aprūpē ir satracināti, un vēl vairāk satracina baumas, ka tagad neviens vairs nesaņem palīdzību. Saldū medicīniskā palīdzība joprojām ir pieejama, lai arī tur nav stacionāra.