Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Brīvdienās Zemgalē notikuši divi traģiski ceļu satiksmes negadījumi

© Pixabay

Svētdien, 1.novembrī, Kandavas novadā ceļu satiksmes negadījumā bojā gāja 1977.gadā dzimis gājējs, savukārt sestdien, 31.oktobrī, Kokneses novadā - automašīnas vadītājs, 1990.gadā dzimis vīrietis. Abos gadījumos policijā uzsākti kriminālprocesi.

Svētdien, 1.novembrī ap pulksten 18.50 Kandavas novadā uz ceļa Līgas - Kandava - Veģi 6. km vīrietis vadīja kravas transportlīdzekli "Volkswagen Transporter" un uzbrauca gājējam, kurš, iespējams, būdams alkohola reibumā iznāca uz ceļa braucamās daļas. 1977.gadā dzimušais vīrietis no gūtajām traumām mira notikuma vietā. Diennakts tumšajā laikā vīrietim nebija ne atstarojošas vestes, ne apģērba ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem, tādējādi transportlīdzekļa vadītājs viņu pamanīja tikai tad, kad no sadursmes vairs nebija iespējams izvairīties. Policija par notikušo uzsākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 21. nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret satiksmes drošību, kā arī nozīmējusi ekspertīzes bojāgājušajam alkohola, narkotisko un psihotropo vielu ietekmes noteikšanai. Kravas automašīnas vadītājam netika konstatēta alkohola lietošana, kā arī viņš negadījumā nav guvis fiziskas traumas.

Likumsargi atgādina, ka gan ārpus apdzīvotām vietām, gan pilsētvidē gājējiem ir jārūpējas par savu redzamību! Dažkārt arī uz apgaismota ceļa šoferiem ir grūti saskatīt gājējus, bet gaismu atstarojošo elementu vai vestes esamība, jau laicīgi liek manīt vadītājam, ka ceļu satiksmē piedalās gājējs. Tāpat Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka diennakts tumšajā laikā, gājējiem ir jālieto gaismas atstarotājs, kāds cits gaismu atstarojoša materiāla elements vai arī jātur rokā iedegts lukturītis. Par minēto noteikumu neievērošanu paredzēts brīdinājums vai naudas sods 10 līdz 30 eiro apmērā.

Otrs traģiskais ceļu satiksmes negadījums notika sestdien, 31.oktobrī Kokneses novada Bebru pagastā uz ceļa Vecbebri - Ozoli pāris minūtes pēc pusnakts, kad 1990.gadā dzimis vīrietis netika galā ar automašīnas "Renault Kangoo" vadāmību, kā rezultātā transportlīdzeklis nobrauca no ceļa braucamās daļas, uzbrauca elektrības stabam un apgāzās. Notikuma vietā pirms Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ierašanās bojā gāja automašīnas vadītājs, bet pasažieris negadījumā guva traumas un tika nogādāts ārstniecības iestādē. Policija par notikušo ir uzsākusi kriminālprocesu pēc 260. panta otrās daļas par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli, un ja tā izraisījusi cilvēka nāvi. Tāpat ir nozīmētas ekspertīzes, lai noskaidrotu precīzus notikušā apstākļus un to, vai automašīnas vadītājs nebija sēdies pie stūres alkohola reibumā.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu Zemgalē šogad ir reģistrēts vairāk ceļu satiksmes negadījumu ar bojāgājušām personām. 2019.gadā pirmajos desmit mēnešos Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā notika 17 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bojā gāja 17 personas. Šogad tādā pašā laika posmā notikuši jau 28 traģiski ceļu satiksmes negadījumi, kuros bojā gājušas 28 personas.