Smiltenes novadā vairāki Covid-19 gadījumi pašvaldības iestādēs; pirmsskolas grupās karantīna

© F64, Lauris Vīksne

Ņemot vērā pieaugušo ar Covid-19 inficējušos personu skaitu Smiltenes novadā, tajā skaitā Smiltenes novada pašvaldības iestāžu darbinieku vidū, ievērojot Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu rekomendācijas, lai novērstu tālāku infekcijas izplatību Smiltenes novadā, pašvaldība ir lēmusi noteikt stingrākus ierobežojumus slimības izplatības ierobežošanai Smiltenes novadā.

Smiltenes novada domes ārkārtas sēdē 1.novembrī nolemts līdz 10.novembrim Smiltenes novada pašvaldības iestādēs, struktūrvienībās un pašvaldības kapitālsabiedrībās pārtraukt apmeklētāju pieņemšana klātienē.

Smiltenes novada pašvaldība pakalpojumu sniegšanu nodrošinās, izmantojot attālinātās iespējas, proti, telefoniski, elektroniski, savukārt vietās, kur darba specifikas dēļ nav iespējams nodrošināt attālinātu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem, piemēram, Sociālais dienests, Dzimtsarakstu nodaļa, SIA "Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca" - apmeklētāju pieņemšanu klātienē organizēs tikai pēc iepriekšēja pieraksta telefoniski vai e-pastā un izvairoties no tieša kontakta darbiniekam ar apmeklētāju.

Mūze norādīja, ka pašvaldībai adresētos iesniegumus/dokumentus ir iespējams iesniegt, nosūtot elektroniski uz e-pastu: "dome@smiltene.lv" vai nogādāt tos papīra veidā speciālajās pastkastītēs pie pašvaldības administrācijas vai pagastu pārvalžu ēkām.

Pašvaldība lēma, ka līdz 10.novembrim tiek atcelti vai pārcelti visi plānotie pašvaldības iestāžu/struktūrvienību organizētie kultūras, sporta un citi publiskie pasākumi Smiltenes novadā.

Pašvaldība noteica, ka Smiltenes novada izglītības iestāžu vadītāji, ņemot vērā konkrētus Covid-19 infekcijas izplatīšanās draudus iestādē un SPKC epidemiologu rekomendācijas par turpmāko rīcību, var pieņemt lēmumu par daļēju vai pilnībā attālinātu izglītības procesa organizēšanu iestādē, saskaņojot to ar domes priekšsēdētāju.

Ja pirmsskolas izglītības iestādēs tiek nolemts organizēt pilnībā attālinātu mācību procesu, izglītības iestādei ir jānodrošina dežūrgrupu darbība, nosakot maksimālo bērnu skaitu ne vairāk kā desmit vienā dežūrgrupā, kas nepieciešamības gadījumā nodrošinātu pirmsskolas pakalpojumu sniegšanu bērnu likumiskajiem pārstāvjiem, kas paši nevar nodrošināt bērnu pieskatīšanu, pirmām kārtām nodrošinot šo pakalpojumu to bērnu vecākiem, kas pilda ārstniecības personu vai kārtības nodrošināšanas funkcijas, sacīja Mūze.

Ņemot vērā, ka pēdējo nedēļu statistika par reģistrēto Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu valstī ir satraucoša, Smiltenes novada pašvaldība aicina novada iedzīvotājus un darba devējus izturēties atbildīgi pret epidemioloģisko noteikumu ievērošanu - īpaši tas attiecas uz personām un ģimenes/vienas mājsaimniecības locekļiem, kuri atrodas mājas karantīnā vai pašizolācijā, ir noteiktas kā kontaktpersonas vai ir bijuši kontaktā ar kādu no Covid-19 inficētajām personām, sacīja Mūze.

Pašvaldība atgādināja, ka visām kontaktpersonām mājas karantīnas laikā ir jāpaliek mājās, nevar doties uz darbu, izglītības iestādēm un apmeklēt sabiedriskas vietas. Vērot, vai neparādās tādas elpceļu infekcijas slimības pazīmes kā paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana un citas.

Sestdien, 31.oktobrī, Smiltenes novada dome un Smiltenes vidusskola saņēma ziņu par vienu Covid-19 pozitīvu personu. Lai savlaicīgi novērstu inficēšanās riskus, apzinot personas potenciālās kontaktpersonas, tika noskaidrots, ka pastāv risks Covid-19 izplatībai Smiltenes vidusskolas divās pirmsskolas grupiņās, tāpēc 1.novembrī Smiltenes vidusskolas un Smiltenes novada domes vadība, konsultējoties ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), pieņēma lēmumu Smiltenes vidusskolas pirmsskolas divām grupām - "Pūcītes" un "Taurenīši" noteikt mājas karantīnu, sacīja pašvaldības pārstāve Marita Mūze.

Ar kontaktpersonām tuvākajās dienās sazināsies SPKC epidemiologs, kā arī izglītības iestāde informēs par karantīnas noteikto termiņu.

Ņemot vērā to, ka pirmsskolas izglītības grupa "Mārītes" atrodas vienā ēkas daļā, ir viena ieeja un koplietošanas telpas ar karantīnā noteiktām grupām, no šodienas bērniem tiek noteikts attālinātais mācību process. Nepieciešamības gadījumā tiks nodrošināta bērna atrašanās dežūrgrupā, norādīja pašvaldībā.

Mūze sacīja, ka pārējo pirmsskolas grupu bērnu vecāki ir aicināti izvērtēt bērnudārza apmeklējumu šajā laikā. Novērst inficēšanās riskus ir katra paša atbildība un rīcība, tāpēc pašvaldība aicina izturēties atbildīgi un būt saprotošiem pret šiem izglītības iestādes noteiktiem drošības pasākumiem.

Skola aicina šo grupiņu vecākus turpmāko laiku sekot gan bērnu, gan savam veselības stāvoklim, vērot, vai neparādās tādas elpceļu infekcijas slimības pazīmes kā paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana un citi.

Kontaktpersonām mājas karantīnas jeb medicīniskās novērošanas laikā ir jāpaliek mājās, nedrīkst doties uz darbu, izglītības iestādēm un apmeklēt sabiedriskas vietas.

Kontaktpersonas mājas karantīnas un medicīniskās novērošanas ilgums ir 14 dienas pēc pēdējā kontakta ar apstiprinātu Covid-19 infekcijas gadījumu. Mājas karantīnu kontaktpersonas var pārtraukt veicot testu desmitajā dienā un saņemot negatīvu rezultātu.

Saskaņā ar SPKC datiem divu nedēļu kumulatīvais Covid-19 saslimušo skaits Smiltenes novadā ir konstatēts astoņos gadījumos.