Kuldīgas, Tukuma un Jelgavas pašvaldības dalīs bez maksas aizsargmaskas mazturīgajiem iedzīvotājiem

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

No šodienas Kuldīgas, Tukuma un Jelgavas novadu iedzīvotājiem, kuriem piešķirts maznodrošinātas vai trūcīgas personas, vai ģimenes statuss, varēs saņemt bez maksas sejas aizsargmaskas.

No šodienas līdz gada beigām Kuldīgas novadā mazaizsargātiem iedzīvotājiem bez maksas tiks izsniegtas sejas aizsargmaskas, informē Kuldīgas novada pašvaldības Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska.

Ņemot vērā Covid-19 vīrusa izplatību un valstī noteiktos pasākumus tā ierobežošanai, Kuldīgas novada Sociālais dienests atbalstīs vairākas sociāli mazaizsargātas iedzīvotāju grupas, bez maksas izsniedzot vairākkārt lietojamus deguna un mutes aizsegus, lai iedzīvotājiem būtu vieglāk veikt savas ikdienas vajadzības, neizlietojot savus personīgos līdzekļus masku iegādei.

Duļbinska norādīja, ka sejas un deguna aizsargmaskas varēs saņemt trūcīgas un maznodrošinātas personas, personas, kurām ir piešķirts patversmes pakalpojums, ilgstošas izmitināšanas pakalpojums, personas, kurām ir piešķirts pakalpojums aprūpei mājās, senioru Dienas aprūpes centra apmeklētāji, Dienas centra personām ar garīga rakstura traucējumiem apmeklētāji, personas, kurām piešķirts krīzes centra pakalpojums un 2.invaliditātes grupas saņēmēji un arī personas, kurām invaliditāte noteikta līdz pilngadības sasniegšanai.

Izņēmums ir nepilngadīgas personas līdz 13 gadu vecumam, kurām sejas aizsargmasku lietošana nav obligāta.

Lai pieteiktos sejas un deguna aizsargmasku saņemšanai, Kuldīgas novada Sociālais dienests ir izstrādājis noteiktu kārtību, lai izdales process noritētu ievērojot valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības, uzsvēra pašvaldības pārstāve.

Kuldīgas pilsētā dzīvojošajiem cilvēkiem iepriekš jāpiesaka vizīte sociālajā dienestā pa tālruni 63 350 107, lai vienotos par konkrētu datumu un laiku, kad ierasties klātienē un saņemt masku.

Pagastos dzīvojošajiem cilvēkiem jāsazinās ar savu sociālo darbinieku un noskaidrot konkrētu ierašanās datumu un laiku maskas saņemšanai.

Ierodoties sociālajā dienestā, iedzīvotājam lūgs parakstīties par aizsargmaskas saņemšanu.

Kā ziņots, oktobra pēdējā nedēļā Kuldīgas novada pašvaldība aicināja pieteikties novadā strādājošajām šuvējām, kuras būtu gatavas nedēļas laikā izgatavot ap 100 higiēnisko vairākkārt lietojamo sejas masku atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām.

Arī Tukuma novada mazturīgajām personām šodien pašvaldība sāks izdalīt sejas aizsargmaskas.

Lai maksimāli pasargātu iedzīvotājus no Covid-19 vīrusa izplatības, būtiski ir nodrošināt mutes un deguna aizsegu pieejamību arī mazturīgām personām, uzsvēra domē. Tukuma novada pašvaldībā ir 738 mazturīgas personas virs 13 gadu vecuma, tostarp 301 trūcīga un 437 maznodrošinātas personas.

Deputāti uzdeva Tukuma novada Sociālajam dienestam no šodienas visā turpmākajā epidemioloģiskās drošības pasākumu laikā katrai personai, kurai ir trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss, izsniegt 30 sejas maskas mēnesī. Šim mērķim pašvaldības aģentūrai piešķirti 3080 eiro.

Šodien arī Jelgavas iedzīvotāji, kuriem piešķirts maznodrošinātas vai trūcīgas personas vai ģimenes statuss, bez maksas varēs saņemt sejas aizsargmasku.

Jelgavas Amatu vidusskola atsaukusies pašvaldības lūgumam izgatavot vairākkārt lietojamas auduma sejas maskas, kuras, rūpējoties par sociāli mazaizsargātāko grupu iedzīvotājiem, pašvaldība dalīs maznodrošinātām un trūcīgām personām. Vidusskolas direktores vietniece Nadežda Lāce atklāja, ka skolas pedagogi kopā ar audzēkņiem izveidoja sejas maskas prototipu, pēc kura tās tiek šūtas.

"Situācija valstī šobrīd ir ļoti nopietna, un sejas maska jau kļuvusi par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Izveidojām maskas paraugu, ievērojot dažādus nosacījumus, bet, tā kā audzēkņi nevar nodrošināt tik lielu apjoma izpildi īsā laikā, masku šūšanu uzticējām ilggadējai skolas eksaminācijas komisijas loceklei Andželikai Safranovai, kurai Dobelē pieder šūšanas darbnīca," skaidroja Lāce.

Safranova šuj maskas pēc iestādes radītā parauga, izmantojot skolas materiālus.

Sociālo lietu pārvaldes vadītāja Rita Stūrāne norādīja, ka maskas Pasta ielā 32 izsniegs šodien un 9. novembrī, atkarībā personu uzvārda. Pēc viņas paustā, pilsētā ir vairāk nekā 1300 personu ar maznodrošinātā vai trūcīgā statusu.

Svarīgākais