Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jelgavas slimnīcā tikai piektdaļa gultasvietu ir brīvas

© f64.lv, Kaspars Krafts

Jelgavas slimnīcā pašlaik brīva ir aptuveni piektdaļa gultasvietu, stāsta iestādes virsārste Solveiga Ābola.

Viņa atklāja, ka situācija ir ļoti mainīga, tā var mainīties pat dienas laikā, taču pašlaik brīvi ir aptuveni 20% gultasvietu. Noslogotākās iestādē ir terapijas un neiroloģijas gultas.

Ābola atzina, ka tikai 5% līdz 8% no pakalpojumiem, kurus iestāde sniedz, ir plānveida, un uz to ierobežošanas rēķina varētu atbrīvot vien nelielu gultasvietu skaitu. Ja būs nepieciešams, plānveida pakalpojumu sniegšana tiks izvērtēta.

Tāpat iestādei ir izveidojusies sadarbība ar Bauskas slimnīcu, kur dažkārt tiek pārvesti hroniskie pacienti, jo Jelgavas slimnīcas pamatuzdevums ir sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Līdz šim medicīnas iestādei ir izdevies izvairīties no darbinieku inficēšanās ar Covid-19.

Jau ziņots, ka no piektdienas reģionālajām un universitāšu slimnīcām jātur brīvo gultu fonds 15% apmēra, lai slimnīca varētu uzņemt jaunus neatliekamos pacientus ar jebkuru saslimšanu, preses konferencē pavēstīja Veselības ministrijas valsts sekretāre un Valsts operatīvās medicīniskā komisijas priekšsēdētāja Daina Mūrmane-Umbraško.

Vienlaikus, pēc valsts sekretāres sacītā, patlaban tas ir slimnīcu pārziņā, kā noturēt šo gultu fondu.

Tāpat slimnīcām būšot jāveido tranzīta nodaļas, kur pacienti uzturēsies līdz brīdim, kamēr viņiem tiek noteikts, vai viņi nav inficējušies ar Covid-19.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests katru dienu veic vidēji 20-30 braucienus pie pacientiem, kuriem apstiprināta vai ir aizdomas par Covid-19 saslimšanu. Vienlaikus dienests nodrošina lielo slimnīcu atbalstu, pārvedot hroniskos slimniekus uz zemāka līmeņa slimnīcām, kur viņi var pabeigt ārstēšanos, lai maksimāli nodrošinātu akūto un neatliekamo pacientu hospitalizāciju.