Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Valmierā šodien notiek iepriekš plānotais Simjūda tirgus

© Kaspars Krafts/F64

Kā vēstīts, šogad pašvaldība bija plānojusi tirgu organizēt 10. un 24.oktobrī, taču Covid-19 izplatīšanās riska samazināšanai 10.oktobrī plānoto tirgu atcēla.

Šodien tirgoties varēs tikai tie pārdevēji, kuriem iepriekš dalība tirgū bija apstiprināta 24.oktobrim.

Simjūda tirgus Valmierā rīt notiks no plkst.10 līdz 16. Ikviens rudens veltes un amatnieku darinājumus aicināts iegādāties pašā Valmieras centrā - Hanzas laukumā, atgādinot, ka sendienās Valmieras pilsēta bija viena no senās Hanzas tirgotāju savienības dalībniecēm, stāstīja Valmieras pilsētas pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Melece.

Hanzas laukumā tirgus būs sadalīts trīs segmentos, proti, laukuma ārējā perimetrā savus darinājumus piedāvās amatnieki, rokdarbnieki, lietišķās mākslas meistari. Laukuma centrā tiks piedāvāti pārtikas produkti - maize, pīrāgi, lauku kūpinājumi, zivis, sieri, saldumi un našķi, piparkūkas, svaigi un žāvēti augļi, rieksti. Bet rudens krāsas tirgus laukumā zem ozola spilgtākas darīs puķu, stādu un košumkrūmi tirgotāji, skaidroja pašvaldības pārstāve.

Viņa atgādināja, ka Valmieras apkārtnē tirgus pie baznīcas Sīmaņa dienā bijis kopš viduslaikiem. Tādējādi tas ir viens no vecākajiem Vidzemē, pēdējais pirms ziemas iestāšanās. Kalendārā atzīmētā Sīmaņa un Jūdas diena oktobra beigās vēlāk deva tirgum īpašo vārdu - Simjūda tirgus. Tolaik tirgus bija savdabīgi svētki trīs dienu garumā, ko apmeklēja gan lieli, gan mazi, pat ganiņam bija jādod iespēja vienu dienu izbaudīt tirgu pašā Valmieras viducī.

Valmierieši un viesi Simjūda gadatirgu atkal iepazina, sākot no 1996.gada, kad Valmieras muzejs, godinot tradīcijas un tautas amata prasmes, atjaunoja vēsturisko Simjūda gadatirgu. Šogad, ievērojot pašreizējo epidemioloģisko situāciju, tirgus būs mazākā apjomā.

Melece norādīja, ka šogad, kad tirgus mazāks, priekšroka tiek dota meistariem no Valmieras un tuvākās apkārtnes.

Pašvaldība aicina tirgus apmeklētājus ievērot valstī spēkā esošos noteikumus, rūpējoties par savu un līdzcilvēku veselību.