Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Covid-19: Vecpiebalgā var veikt siekalu testu koronavīrusa klātbūtnes noteikšanai

© Ģirts Ozoliņš/F64

Lai noskaidrotu, vai nav notikusi inficēšanās ar Covid-19, vēl šodien un rīt Vecpiebalgā - laukumā pie Doktorāta - ir iespēja veikt testu, izmantojot siekalu paraugu, informēja Vecpiebalgas novada pašvaldībā. 

Pašvaldība aicina novada iedzīvotājus novērot savu veselības stāvokli, kā arī, ja ir notikusi kontaktēšanās ar inficētu personu, sazināties ar ģimenes ārsti Ilonu Radziņu par testa veikšanas laiku pa tālruņiem 64161317, 29493314.

Kā vēstīts, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs pirmdien norādīja, ka Vecpiebalgas novadā atklātais Covid-19 uzliesmojums pārsvarā saistīts ar saslimšanas gadījumiem skolā.

Pēc viņa paustā, uzliesmojuma izmeklēšana Vecpiebalgas novadā turpinās, un epidemiologi strādā ar informācijas apkopošanu.

"Izkristalizējās, ka pārsvarā saslimšanas gadījumi saistīti ar vienu izglītības iestādi, skolu," klāstīja SPKC pārstāvis, skaidrojot, ka inficējies gan personāls, gan bērni, gan arī šo cilvēku ģimenes locekļi.

Tāpat starp inficētajiem ir arī kora dalībnieki.

Perevoščikovs stāstīja, ka SPKC turpina sadarbību ar pašvaldībām, organizējot arī mērķtiecīgu dažādu grupu testēšanu. Kopumā sadarbību ar vietvarām SPKC speciālists atzina par ļoti labu.

"Pašvaldības zina kaut ko tādu, ko epidemiologi nezina, zina par savu sociālo dzīvi, par iestādēm. Un mēs zinām par saslimušajiem, riska objektiem. Mēs meklējam šo kopējo dialogu, iesakām testēšanas stratēģiju," atklāja epidemiologs, piebilstot, ka tikai viena iestāde nevar efektīvi nokontrolēt situāciju.

Pagājušās nedēļas beigās Vecpiebalgā ar Covid-19 bija saslimuši vismaz 69 cilvēki.