Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Atklāj piemiņas akmeni jauniešu pretošanās kustības “Kursa” dalībniekiem

Šodien, 25.septembrī, Liepājas Centrālkapos atklāja piemiņas akmeni jauniešu pretošanās kustības “Kursa” dalībniekiem, ziņo portāls Rekurzeme.

“Dusošie varoņi, ielejiet savu degošās vienības un varonības uguni mūsu jaunatnes sirdīs, lai latvju tautai augtu jauni varoņi, kas savu tautu izcels no neziņas tumsas un iznīcības un cels saulītē, lai tā plauktu un zeltu!”

Ar šiem vārdiem, kas ņemti no Liepājas politehnikuma studentu 1946. gada oktobrī izdotā žurnāla “Kursa” piemiņas brīdi atklāja jaunieši no Liepājas Tautas mākslas centra.

Jauniešu pretošanās kustība darbojās nepilnus divus gadus. Tās dalībniekus izsekoja un nodeva tiesāšanai Baltijas kara tribunālam. 1947.gada 30.decembrī deviņiem no kursiešiem piesprieda nāves sodu, vēlāk to aizstājot ar brīvības atņemšanu uz 25 gadiem, 21 apsūdzētajam piesprieda desmit, vienam – piecus gadus. Visiem mantas konfiskācija un tiesību zaudēšana uz pieciem gadiem. “Mūsu mērķis nebija gāzt pastāvošo iekārtu, bet vākt ieročus un būt gataviem aizstāvēt savus vecākus, brāļus un māsas,” teica Arnolds Šterns, viens no kursiešiem.