Daugavpils dome vairāk iesaistīties Daugavpils teātra finansēšanā

Daugavpils dome esot gatava un ieinteresēta turpmāk vairāk nekā līdz šim iesaistīties pilsētas teātra finansēšanā, šāda apņemšanās šodien izskanējusi Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmās vietnieces Līvijas Jankovskas, Daugavpils teātra direktores Ineses Laizānes, Kultūras ministrijas parlamentārās sekretāres Elitas Šņepstes un Skatuves mākslas nodaļas vadītājas Ilutas Vasmanes tikšanās laikā.

Kā aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule, pašvaldības pārstāves paudušas pārliecību, ka teātris noteikti jāsaglabā, jo tam ir būtiska loma kā pilsētas, tā visa Latgales reģiona kultūras procesa nodrošināšanā.

Šobrīd vēl nav pieņemts konkrēts lēmums par Daugavpils teātra turpmāko statusu, tiek apsvērts variants teātri nodot pašvaldības pārziņā, savukārt valsts varētu sniegt līdzfinansējumu teātra mākslinieciskās darbības nodrošināšanai. Sarunas starp KM un Daugavpils domi par Daugavpils teātra jautājumu turpināsies, tiklīdz būs ievēlēts Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs, kā arī pabeigts darbs pie KM budžeta 2010.gadam, kas varētu iezīmēt KM piedāvātā līdzfinansējuma apmērus Daugavpils teātrim.

Kā LETA jau ziņoja, valsts budžeta dotācija Daugavpils teātrim šogad piešķirta 380 036 latu apmērā. Teātra pašu ieņēmumi tiek plānoti 25 000 latu apmērā, no tiem ieņēmumi no biļešu realizācijas - 23 000 latu, Valsts kultūrkapitāla fonda finansējums - 2348 lati. Šī proporcija, pēc KM domām, norāda uz kritisko situāciju - valsts teju jau 90% apmērā dotē kapitālsabiedrību, kurai būtībā pašai jāspēj adekvāti pelnīt.

Piemēram, Valmieras Drāmas teātrim no kopējiem ieņēmumiem valsts budžeta dotācija veido 65%, bet Daugavpils teātrim - 86,9%, lai arī Valmierā ir aptuveni 27 600 iedzīvotāji, bet Daugavpilī - gandrīz 105 000 iedzīvotāju.

Sarežģītā finansiālā situācija valstī šobrīd liek pārskatīt teātra darbību un, secinot, ka Daugavpils teātra darbības rezultatīvie rādītāji, kā arī mākslinieciskās kvalitātes novērtējums jau vairākus gadus ir kritiski zemā līmenī, meklēt racionālu risinājumu. Taču KM mērķis neesot slēgt teātri, bet gan "meklēt racionālāko veidu, kā arī laikā, kad tiek dramatiski samazināts valsts budžeta finansējums visās nozarēs, tostarp kultūrā, tas varētu turpināt savu darbību", norāda KM pārstāve.

KM uzskata, ka no nākamā gada sākuma Daugavpils teātrim būtu lietderīgāk atrasties pašvaldības pārziņā. Ja Daugavpils pašvaldība sniegs apstiprinošu atbildi, tad, lai nodrošinātu valstisku atbalstu teātra mākslas pieejamības veicināšanai Latgales reģionā, kā arī latviskās kultūrvides saglabāšanai otrā lielākajā Latvijas pilsētā, KM lems par līdzfinansējuma piešķiršanu Daugavpils teātrim.

KM plāno pastiprinātu vērību turpmāk pievērst valsts dotēto teātru viesizrāžu skaita palielināšanai, liekot īpašu uzsvaru uz teātru viesizrādēm reģionos, tostarp Latgales reģionā. Šāds mērķu uzstādījums jau esot pārrunāts ar Dailes teātra, Nacionālā teātra un M.Čehova Rīgas Krievu teātra vadību.