Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pašvaldība ierosina nepiemērot pašizolācijas noteikumus visiem Valkas un Valgas iedzīvotājiem

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Valkas novada pašvaldība ir ierosinājusi nepiemērot pašizolācijas noteikumus visiem Valkas un Valgas iedzīvotājiem, informēja pašvaldības pārstāvis Ivo Leitis.

Viņš skaidroja, ka valdības pieņemtie nosacījumi, kas atbrīvo no 14 dienu pašizolācijas personas, kas ikdienā strādā vai mācās Lietuvā vai Igaunijā, ir vērtējami pozitīvi. Taču tas pilnībā neatrisinot Valkas un Valgas specifisko situāciju.

Tāpēc pašvaldība ir izteikusi ierosinājumu nepiemērot pašizolācijas noteikumus visiem Valkas un Valgas pašvaldību iedzīvotājiem, jo Valka/Valga ir dvīņu pilsēta, kuras infrastruktūra un uzņēmējdarbība ir cieši integrēta kopā. Pašvaldība pamato, ka Igaunijā reģistrētie saslimšanas gadījumi lielākoties reģistrēti valsts austrumdaļā, un tas neskar Dievnvidigaunijas reģionu.

Jau ziņots, ka, Baltijas valstīs paaugstinoties saslimstībai ar Covid-19 un stājoties spēkā ceļošanas ierobežojumiem, atsevišķiem Latvijas pierobežā dzīvojošajiem netiks piemērota 14 dienu pašizolācijas prasība, ārkārtas sēdē lēma Ministru kabinets.

Ministru kabinets piektdien ārkārtas sēdē izskatīja grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", lai lemtu par rīcību situācijā, kad Baltijas valstīs stāstos spēkā ceļošanas ierobežojumi.

Ar noteikumu grozījumiem paredzēts, ka pēc tam, kad Lietuvā un Igaunijā būs būtiski audzis ar Covid-19 saslimušo skaits, tad tām personām, kuras būs ieceļojušas Latvijā no Lietuvas un Igaunijas, būs jāievēro 14 dienu pašizolācija.

Vienlaikus ar noteikumiem arī paredzēts, ka, Igaunijai un Lietuvai nonākot Covid-19 bīstamo valstu sarakstā, no šīm valstīm ieceļojušajiem, uzturoties sabiedriskās vietās Latvijā, obligāti būs jālieto mutes un deguna aizsegi.

Tāpat, ņemot vērā ciešo integrāciju starp Latvijas-Lietuvas un Latvijas-Igaunijas robežu tuvumā dzīvojošajiem un lai pārlieku neierobežotu to personu tiesības, kuras ikdienā šķērso Lietuvas un Igaunijas sauszemes robežu, lai strādātu vai mācītos otrā valstī, valdība lēma atbrīvot atsevišķu kategoriju personas no 14 dienu pašizolācijas prasības. Šādu lūgumu Latvijai ir izteikusi arī Lietuva un Igaunija.

No noteikumu grozījumiem izriet, ka ceļošanas ierobežojumi un pašizolācijas prasības netiks attiecinātas uz Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem un pastāvīgi dzīvojošām personām, kuras Latvijas valsts robežu šķērso saistībā ar darba pienākumu veikšanu, izglītības apguvi, radinieku aprūpes nodrošināšanu, bēru organizēšanu (tai skaitā, dalībai bērēs).

Noteikumu grozījumi arī paredz to, ka pašizolācijas noteikumi neattiecas uz personām, kuras Latvijas teritoriju šķērso tranzītā, kas nozīmē Latvijas teritorijas šķērsošanu 12 stundu laikā bez nakšņošanas Latvijas teritorijā.

Ministri vienojās atbalstīt noteikumu grozījumus, vienlaikus apņemoties šīs nedēļas laikā risināt ar šiem grozījumiem saistītus specifiskus jautājumus.