Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pabeidz izmeklēšanu lietā par ceļmalu noliešanu ar indīgu vielu Zemgalē

© Romāns Kokšarovs/F64

Šī gada augusta sākumā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes amatpersonas pabeidza izmeklēšanu un nodeva Specializētajai vairāku nozaru prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai krimināllietu par 26 zemes gabalu piesārņošanu Zemgales reģionā ar bīstamām vai citām kaitīgām vielām.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes amatpersonas 2019. gada maijā uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 102. panta otrās daļas - par zemes piesārņošanu ar bīstamām vai citām kaitīgām vielām, ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm. Minētais kriminālprocess tika uzsākts, pamatojoties uz Valsts vides dienesta sniegto informāciju.

Kriminālprocesa ietvaros tika aizturēta privātpersona, kas ar speciāli pielāgotu kravas transportlīdzekli (cisternu) pārvadāja un ceļmalās vai lauku ceļiem piegulošos zemes gabalos izlēja dabas videi bīstamas vielas, tādā veidā nodarot būtisku kaitējumu dabas videi un saimnieciskām interesēm.

Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots Latvijas uzņēmums, no kura tika izvesti šie bīstamie atkritumi, un šīs noziedzīgās darbības tika kvalificētas pēc Krimināllikuma 99. panta otrās daļas - par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi, cilvēku veselībai, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Minētajā kriminālprocesā aizdomās turēto personu statuss ir piemērots divām personām. Tāpat šī kriminālprocesa ietvaros tiks lemts jautājums par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskai personai. Kopējais materiālais zaudējums, ko sastāda sanācijas darbu izmaksas un kompensācijas cietušajiem, sastāda vairāk nekā 800 000 eiro.