Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Lauksaimnieki aicina šajā laikā autovadītājus būt iecietīgiem un uzmanīgiem

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvijas laukos sākusies rapšu un graudaugu kulšanas darbi, tāpēc uz autoceļiem palielināsies kombainu un kravas automašīnu skaits, līdz ar to aicina autovadītājus būt iecietīgākiem un arī uzmanīgākiem nekā parasti.

Biedrības "Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: "Agro šķirņu graudus lauksaimnieki ir jau uzsākuši novākt, tomēr masveida labības ražas novākšana Zemgalē un Kurzemē varētu sākties nedēļas otrajā pusē. Patlaban lielākajā daļā Zemgalē negaisu dēļ labība ir sagulusi veldrē, kas samazina potenciālo ievākumu un kulšanas tempu. Tādēļ tuvākās nedēļas lauksaimnieki tvers saulainās dienas, lai uzspētu laicīgi novākt šī gada ražu, pirms kārtējās lietavas nav sabojājušas tās kvalitāti vēl vairāk. Šo saspringto darbu laikā lūdzam autobraucējus būt uzmanīgiem un iecietīgiem, jo uz autoceļiem būs sastopami gan kombaini, kas pārbrauc no lauka uz lauku, gan ar novākto ražu pilnas kravas, kas tiek vestas uz kaltēm un noliktavām."

Biedrības "Zemnieku saeimas" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre: "Zemgalē ziemas rapša novākšana rit pilnā sparā un tuvākajās dienās sāksies arī agro ziemas kviešu šķirņu novākšana. Tikko lauki ir novākti augsne tiek gatavota ziemāju sējai. Smagajās māla augsnēs jau tiek sākta ziemas rapšu sēja! Darbs bezlietus apstākļos daudzviet notiek pat 24 stundu režīmā, jo šosezon ir diezgan nelabvēlīgi laika apstākļi. Tādēļ ir jāizmanto maksimāli visas bezlietus stundas."

Biedrība "Zemnieku saeima" ir ietekmīgākā lauksaimnieku organizācija Latvijā, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības pamatdarbība ir biedru interešu pārstāvēšana, lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana, biedru informēšana un izglītošana. Mūsu biedri ir gandrīz 900 mazas un lielas saimniecības no visas Latvijas. Valdi veido 9 kongresā vēlēti zemnieki, kuri pārstāv visus reģionus un lauksaimniecības nozares. Biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 tūkst. ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes (augkopība 54%, piena lopkopība 38%, citas nozares 8%) un savās saimniecībās nodrošina darbu vairāk kā 4000 darbiniekiem.