Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Rundāles novada dome lemj apstrīdēt Satversmes tiesā novada pievienošanu Bauskai

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Šodien, 23.jūlijā Rundāles novada dome ārkārtas domes sēdē lēmusi sagatavot un iesniegt Satversmes tiesā pieteikumu par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma 13.punktu.

Lēmuma izskatīšanas laikā atbalstu tā pieņemšanai izteikuši visi klātesošie Rundāles novada domes deputāti.

Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis lēmuma pieņemšanas debašu laikā izteicās, ka Latvijas Valsts prezidenta runa pirms Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma izsludināšanas ar virkni norādēm uz likuma slikto kvalitāti un tās pret demokrātiju vērsto pieņemšanas procesu, ir uztverams kā pamudinājums rīkoties un vērsties Satversmes tiesā. Priekšsēdētāja vietniece Inta Klīve: "Iedzīvotāji savu viedokli un nostāju parādīja, nobalsojot par Rundāles novada saglabāšanu. Likums ir nekvalitatīvs, tika pieņemts pandēmijas laikā un sasteigti." Deputāte Vēsma Veģere: "Valsts prezidenta runas laikā (izsludinot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu) biju pilnīgi pārliecināta, ka sekos tā noraidīšana. Latvijas Valsts prezidents uzskaitīja virkni trūkumu tā sagatavošanas laikā, atzīts, ka likums ir "brāķis", bet "brāķi" tomēr izsludināja."

2020.gada 10.jūnijā pieņemts Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums (turpmāk - Likums), kurš 2020.gada 23.jūnijā ir stājies spēkā. Likuma pielikuma 13.punkts (turpmāk - Tiesību norma) paredz Rundāles pagasta, Viesturu pagasta un Svitenes pagasta (kopā visi Rundāles novads) iekļaušanu Bauskas novadā (turpmāk - Bauska).

Rundāles novada pašvaldība (turpmāk - Pašvaldība) ir konstatējusi, ka sagatavotais likums esošajā redakcijā ir sasteigts, nav ņemti vērā Eiropas vietējo pašvaldību hartas 5. panta nosacījumi.

Nav ņemtas vērā arī Pašvaldības iedzīvotāju viedokļi un tiesiskās intereses, tas ir, no Pašvaldības iedzīvotāju iesniegtajām anketām ir redzams, ka 95,68% ir nobalsojuši "PAR" Rundāles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju.

Tāpat vēl joprojām nav sniegti argumenti, kādi konkrēti ieguvumi būtu Pašvaldības iedzīvotājiem pēc administratīvi teritoriālās reformas (turpmāk - ATR) realizēšanas.

Pašvaldības domes ieskatā, Tiesību norma skar Pašvaldību un prettiesiski ierobežo Pašvaldības tiesības. Papildus tam Pašvaldība uzskata, ka reformas realizēšanas process neatbilst Latvijas Republikas Satversmes 1. un 2.pantam, proti, Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika un Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai, kā arī Eiropas Padomes Eiropas vietējo pašvaldību hartas 5.pantam, saskaņā ar kuru vietējās varas teritoriju robežu izmaiņas nav atļauts izdarīt bez iepriekšējas konsultēšanās ar attiecīgo vietējo varu, pēc iespējas ar referenduma palīdzību, kur tas ir likumīgi atļauts. Pašvaldība konstatē, ka reformas ieviešanas sagatavošana ir antikonstitucionāla un reformas realizēšanas procesa laikā nav notikušas konsultācijas ar vietējo pašvaldību varu (domi), bet VARAM rīkotās "Konsultācijas ar pašvaldībām" pēc sava satura un būtības ir informatīvs seminārs, bez iespējas vietējo pašvaldību varai uzdot jautājumus, risināt administratīvos un procesuālos jautājumus, tieši pretēji liedzot atsevišķu pašvaldību iedzīvotājiem realizēt demokrātiskas valsts pamatprincipu un izteikt viedokli par reformu.

Ar Tiesību normu, Rundāles novads ir prettiesiski pievienots Bauskai. Likums, ciktāl tas skar pašvaldību, nav pieņemts Satversmē noteiktajā kārtībā, tas neatbilst subsidiaritātes principam (publiskās varas pienākumus pēc iespējas realizē tā vara, kas atrodas vistuvāk personai un spēj nodrošināt pienākumu efektīvu īstenošanu zemākā pārvaldes līmenī). Likums nav pieņemts, pienācīgi konsultējoties ar pašvaldību un tās iedzīvotājiem.

Pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 3, 12.pantu, 21. panta pirmās daļas 27.punktu un otro daļu, Rundāles novada domes 2019.gada 27.jūnija lēmumu Nr.22 "Par Rundāles novada iedzīvotāju aptaujas organizēšanu" un Rundāles novada pašvaldības organizētās iedzīvotāju aptaujas "Vai Jūs esat par Rundāles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju?", apkopotajiem rezultātiem, Rundāles novada dome 2019.gada 12.augusta lēmumu Nr.1 "Par Rundāles novada pašvaldības iedzīvotāju viedokli saistībā ar sabiedriskai apspriešanai izvirzāmo teritoriālā iedalījuma modeli", Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10. pantu, Satversmes tiesas likuma 17. panta pirmās daļas 7. punktu un 19. pantu, Rundāles novada dome lēmusi sagatavot un iesniegt Satversmes tiesā pieteikumu par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma 13.punktu, ciktāl tas paredz Rundāles pagasta, Svitenes pagasts un Viesturu pagasta iekļaušanu Bauskas novadā (Bauskā), atzīšanu par neatbilstošu Satversmei un Eiropas vietējo pašvaldību hartai.