Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Piekrastes pašvaldībās svin Jūras svētkus

© Aivars Ķesteris/F64 Photo Agency

Šajā nedēļas nogalē virknē piejūras pašvaldību tiks svinēti tradicionālie Jūras svētki. Covid-19 izplatības dēļ šogad svētkos būtu jāievēro īpaša piesardzība un distancēšanās.

Kā aģentūru LETA informēja Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe, Liepājas SEZ pārvalde rīkos pasākumu "Pilsētas platumā no ezera uz jūru", kura laikā Liepājas ostas Tirdzniecības kanālā varēs baudīt ūdenspriekus.

Liepājas SEZ pārvalde šodien no plkst.11 līdz 19 rīkos izklaidējošu pasākumu, kuru atklās ar svinīgu aizlūgumu par tiem, kas jūrā, bet turpinājumā notiks airēšanas sacensības un Latvijas atklātais SUP čempionāts. Arī šogad tiks turpināta pagājušā gadā iedibinātā tradīcija - laivu un kuģu parāde.

Savukārt no plkst.13 līdz 17 piekto reizi notiks Jūras liellaivu airēšanas sacensības. Arī šogad ikvienam ir iespēja pārbaudīt savus spēkus. Komandā jābūt septiņiem dalībniekiem - seši airētāji un viens airēšanas ritmu turētājs un saucējs.

Pasākuma noslēgumā jūras un ezera laivas tiek aicinātas piedalīties parādē, kas plkst.18 noritēs Liepājas Tirdzniecības kanālā. Pulcēšanās jūras laivām notiks Ziemas ostā, bet ezera laivām - starp abiem tiltiem Tirdzniecības kanālā.

Ventspilī svētku dienu iesāks ar piemiņas brīdi plkst.11, godinot bojā gājušos jūrniekus un zvejniekus pie pieminekļa "Jūrniekiem un zvejniekiem, kuru kaps - jūras dzelme". Folkloras kopa "Laipa", Ventspils teātra aktieri un deju kolektīva "Strautuguns" jaunieši gaidīs ikvienu, kurš vēlas nolikt ziedus un atcerēties sev tuvus cilvēkus.

No plkst.11.30 līdz 16 Jūrmalas parkā, pļaviņā Loču un Medņu ielu krustojumā, koncertā "Pieskandinām jūras malu" uzstāsies Ventspils bērnu un jauniešu kolektīvi - Ventspils Kultūras centra vokāli instrumentālais ansamblis "Windy temper", bērnu vokālie ansambļi "Mazā prinča planētas" un "Cita planēta", popstudija "Jūras akmentiņi", Centra sākumskolas zvanu ansamblis "Saules zvani" un vokāli instrumentālais ansamblis "Jautrie draugi". Turpat blakus ģimenēm ar bērniem būs iespēja piedalīties atraktīvās brīvā laika spēlēs, kas prasa atjautību, veiklību un spēku.

Ventspils pludmales volejbola stadionā no plkst.10 noritēs "Latvijas Pludmales Jūras kauss pludmales volejbolā 2020" posms pludmales volejbolā, kurā piedalīsies 20 pāri jeb 40 dalībnieki.

Neizpaliks arī svētku tirgus Vecpilsētas tirgus laukumā, kas norisināsies šodien un rīt. Sestdien tirgus apmeklētājiem no plkst.10 līdz 13 būs iespēja baudīt lībiešu dziesmu ansambļa "Rāndalist", ukraiņu dziesmu ansambļa "Mrija", vācu dziesmu ansambļa "Windau", krievu folkloras kopu "Zdravica" un "Jurjev denj", baltkrievu dziesmu ansambļa "Žuravinka" un vokālā ansambļa "Tatjanas diena" dziedājumus.

Par vienu no centrālajām svētku vietām kļūs Piejūras brīvdabas muzejs. Dažādas darbnīcas roku veiklībai un radošam garam par godu jūrai un jūrniekiem, zivju bufete un svētku īpašā zivju zupa, izjādes ar zirgiem, Kurzemes piekrastes ļaužu mājdzīvnieki un citi piedzīvojumi būs pieejami no plkst.12 līdz 16. Radošam garam plkst.12 varēs vērot deju ansambļa "Liedags", senioru deju kopas "Brīzīte", vidējās paaudzes deju kolektīva "Kurzeme" un senioru deju kolektīva "SenKurzeme" dančus. Kursēs arī svētku Mazbānītis.

Vakarā plkst.20 Piejūras brīvdabas muzejā notiks jaunā folka grupas "Jauno Jāņu orķestris" koncerts.

Rojā Zvejnieku svētki sāksies plkst.10 ar rīta vingrošana pludmalē pretī centrālajai laipai. No plkst.10 varēs iepirkties Zvejnieksvētku tirdziņā, savukārt no plkst.12 skanēs "Rojas Radio" DJ Ufo vadībā.

No plkst.10.15 pludmalē notiks sacensības strītbolā, pludmales futbolā un volejbolā. No plkst.10 līdz 12 pludmalē notiks smilšu piļu būvēšanas un pilināšanas konkurss ģimenēm un draugu komandām mākslinieka Māra Grosbaha uzraudzībā.

Rojas brīvdabas estrādē plkst.18 notiks Intara Busuļa un "Abonementa orķestra" koncerts, savukārt plkst.21 - grupas "Labvēlīgais tips" koncerts.

Kolkā Jūras svētki sāksies plkst.10 ar lauku labumu tirdziņu Kolkas Lībiešu saieta nama pagalmā. Plkst.10 būs tikšanās ar mākslinieci Justīni Lūci, kura stāstīs par grafikas izstādi "Sõv" Kolkas Lībiešu saieta namā.

No plkst.12.30 līdz 14.30 varēs iesaistīties komponistes Marinas Gribinčikas skaņu meistardarbnīcā. Simfoniskās miniatūras "Kolkas raga viļņi" prezentācija un izglītojoša, radoša muzikālā nodarbība ikvienam interesentam Kolkas Lībiešu saieta namā. Plkst.15 sāksies Neptūna svītas brauciens cauri Kolkai, Neptūna svētku sveicieni kopā ar mūziķi Marko Ojalu un Kolkas zvejnieksievām.

Vakarā plkst.21 Kolkas stadionā notiks "Zaļās galma kapellas" un Kolkas pašdarbnieku koncerts, kā arī muzikālās spēlfilmas "Vajadzīga soliste" brīvdabas seanss.

Arī Salacgrīvā ar daudzveidīgiem pasākumiem šodien svinēs Jūras svētkus. Ostās ielā būs raibais tirdziņš, bet no plkst.12 laukumā pie kultūras centra skanēs mūzika pa pilsētnieku modei un runas ar salacgrīviešu piesitienu Ginta Šīmaņa uzraudzībā. Plkst.15 akustiskajā koncertā varēs klausīties Martu Kristianu Kalniņu (Autobuss Debesīs), Kristīni Kārkli-Kalniņu (Rakstu Raksti) un Edgaru Kārklu.