Saulespuķe izaug 4,40 metru augstumā

Jau piekto gadu pēc kārtas Saulkrastu un tuvumā dzīvojošie iedzīvotāji vasarā varēja piedalīties akcijā "Saulkrastu saulespuķe Nr.1", un šogad par garākās saulespuķes audzētāju kļuvusi 6.klases skolniece Alise Varkale un viņas vecmāmiņa, kuru izaudzētā puķe sasniegusi 4,40 metru augstumu.

Kā aģentūrai LETA stāstīja akcijas idejas autore, ģimenes atbalsta centra "Saulespuķe" vadītāja Ingūna Feldmane, šovasar tikai trīs saulespuķu audzētājiem bija izdevies izaudzēt vērā ņemamus ziedus.

Nedaudz virs četriem metriem saulespuķe izaudzēta arī viesu namā "Straupe", kur par tās audzēšanu rūpējies viesu nama saimnieks Uģis Straupe ar savu ģimeni, kā arī nedaudz virs četriem metriem saulespuķe šovasar izaugusi Lūcijas Lamsteres dārzā.

Feldmane atzīmēja, ka pirmajos gados dalībnieku atsaucība bija lielāka, jo tad tika staigāts pa dažādām iestādēm un piedāvāts piedalīties akcijā, izsniedzot arī sēklas, bet pēdējos gados dalībnieku skaits ir samazinājies, tomēr uzticīgākie ir palikuši.

Kā stāsta saulespuķu audzētāji, šī vasara raženas, garas un skaistas saulespuķes audzēšanai nav bijusi labvēlīga. Lielais vasaras karstums licis vairāk rūpēties par saulespuķi, bijis vairāk jālaista un jāmēslo, savukārt rudens pirmie spēcīgie vēji nevienu vien saulespuķi arī nolauza.

Feldmane stāstīja, ka šogad par uzvarētāju kļuvusī skolniece arī pirms diviem gadiem kļuva par akcijas "Saulkrastu saulespuķe Nr.1" uzvarētāju.

Līdz šim nepārspēta ir 2006.gadā izaudzētā saulespuķe, kuras garums bija 4,9 metri. Gandrīz piecus metrus garo puķi izaudzēja Līvija Pētersone, kura katru gadu piedalās akcijā.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)