Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Par Latvijas Lielo pilsētu asociācijas prezidējošo pilsētu kļūst Jūrmala

© f64

Par Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) prezidējošo pilsētu uz gadu kļuvusi Jūrmala.

LLPA prezidenta amatā uz prezidentūras laiku stājies Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS/LZP). Prezidējošās pilsētas prezidentūras maiņa notiek reizi gadā rotācijas kārtībā. Iepriekšējais bija Jēkabpils pilsētas prezidentūras gads.

LLPA statūtos ir noteikts, ka reizi gadā rotācijas kārtībā biedrības prezidentūru pārņem nākamā pilsēta. Tādējādi 30.jūnijā notikušajā kopsapulcē biedrības prezidents - Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps (GKML) - prezidenta pilnvaras nodeva Jūrmalas mēram.

LLPA izpilddirektors Viktors Valainis (ZZS) pateicās Jēkabpilij par sekmīgi aizvadīto LLPA prezidentūras gadu, kas aizritējis sarežģītā un pārbaudījumiem bagātā laikā. Publiskās diskusijas par Administratīvi teritoriālo reformu, Covid-19 radītā krīze ir nozīmīgi izaicinājumi, ar kuriem nācās saskarties ikvienas lielās pilsētas vadītājam, sacīja Valainis, norādot, ka LLPA prezidentam šajā laikā ir bijusi dubulta slodze, vadot Jēkabpils pilsētas pašvaldību un asociāciju.

Kraps atzina, ka šis laiks viņam bijis izaicinājumu pilns, taču sniedzis neatsveramu pieredzi, sadarbojoties ar vadošajiem pašvaldību profesionāļiem. "Visi darba plāni ir izpildīti, mērķi realizēti, operatīvi pielāgojāmies arī Covid-19 krīzes izraisītajiem apstākļiem, turpinot darbu attālināti," sacīja Kraps.

Truksnis uzskata, ka LLPA ir sevi pierādījusi kā nopietns spēlētājs, sociālais partneris visos Latvijas valsts dzīves aspektos. Viņš pauda, ka pēc Administratīvi teritoriālās reformas būs jāskatās, kādā veidā nostabilizēsies budžeta iespējas un likumu virzība, kas mainīsies pašvaldību izlīdzināšanas fondā un pašvaldību likumos.

"Lielās pilsētas pārstāv lielāko daļu Latvijas iekšzemes kopprodukta un iedzīvotāju skaita īpatsvaru. Tās ir Latvijas ekonomikas dzinējspēks un tas, kādā veidā virzās lielo pilsētu jeb valstspilsētu iedzīvotāju dzīve un ekonomika, no tā ir atkarīgs kā virzīsies uz priekšu Latvijas attīstība," uzskata Truksnis.

LLPA biedru sapulcē apstiprināts asociācijas darba plāns laika posmam no 2020.gada jūlija līdz 2021.gada jūnijam. Svarīgākās prioritātes tajā ir Eiropas Savienības fondu finansējuma izmantošana pilsētu attīstībai, pašvaldību finanšu plānošana, izglītības, sociālo, veselības un juridisko jautājumu risināšana, tostarp jauna Pašvaldības likuma izstrāde un pašvaldību autonomo funkciju pārskatīšana, dalība ar administratīvi teritoriālo reformu saistītā normatīvā regulējuma sagatavošanā.

LLPA dibināta 2001.gada 23.augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomiskajā, saimnieciskajā un kultūras jomā starp Latvijas lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir deviņas lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jēkabpils,Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils un Valmiera.