Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Suitu kopiena aicina Levitu neizsludināt Administratīvi teritoriālās reformas likumu

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Suitu kopienas pārstāvju "Suitu parlaments" aicinājis Valsts prezidentu Egilu Levitu neizsludināt Administratīvi teritoriālās reformas likumu un atgriezt to Saeimā likumprojekta tālākai uzlabošanai.

Vēstulē teikts, ka 2009.gadā suitu kultūrtelpa tika iekļauta Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) pasaules nemateriālās kultūras mantojuma neatliekami glābjamo vērtību sarakstā.

Ar šo notikumu tika saistītas lielas cerības, ka arī Latvijā, līdzīgi kā Igaunijā, valsts sāks uztvert savas lokālās identitātes kā vērtības, nevis kā apgrūtinājumu. Diemžēl situācija ar suitu gandrīz četrus gadsimtus savrupus pastāvējušo Kurzemes katoļu kopienu pēdējo desmit gadu laikā ir tikai pasliktinājusies, teikts vēstulē.

2009.gada reformā puse no suitu kultūrtelpas teritorijas un trešā daļa no iedzīvotājiem kļuva par identitātes ziņā svešo Ventspils un Kuldīgas novadu nomalēm. Ja pie jūras esošais Jūrkalnes pagasts šādos apstākļos vēl spēja noturēt savu iedzīvotāju skaitu gandrīz nemainīgu, tad Kuldīgas novadam pievienotajā Gudenieku pagastā tas desmit gadu laikā ir samazinājies par gandrīz 28%.

Atlikušie suitu kultūrtelpas iedzīvotāji un teritorija nonāca Alsungas novadā, kas, par spīti politiķu periodiskajiem publiskajiem paziņojumiem, ka šo novadu agri vai vēlu likvidēs, spēja pēc ekonomiskajiem rādītājiem uz vienu iedzīvotāju kļūt par vienu no pārtikušākajām pašvaldībām Kurzemē, teikts vēstulē.

Jaunajā Administratīvi teritoriālajā reformā ideja par sava atsevišķa Suitu novada veidošanu tika Saeimā noraidīta, tādējādi likvidējot arī pēdējo suitu kultūrtelpas pašvaldību - Alsungas novadu. "Ar šo lēmumu, mūsuprāt, Latvija ir nostājusies līdzās valstīm, kuru teritorijā mērķtiecīgi tiek veikta UNESCO atzīta pasaules nozīmes kultūras mantojuma iznīcināšana," norādīts Levitam adresētajā vēstulē.

Jau ziņots, ka 16.jūnijā 46 Latvijas pašvaldību vadītāji ar kopīgu vēstuli vērsās pie prezidenta, aicinot neizsludināt Saeimā pieņemto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kas paredz valstī trīskārt samazināt pašvaldību skaitu.

Pašvaldības vēstulē paudušas nostāju, ka pieņemtais likums ir nekvalitatīvs, nepietiekami argumentēts un atbilstoši šim likumam paredzēts īstenot "nedemokrātiski virzītu administratīvi teritoriālo reformu".