Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Valdība atbalsta ideju par militārās vidusskolas izveidošanu Skrundas pusē

© Ilze Zvēra/F64 Photo Agency

Valdība šodien konceptuāli atbalstīja pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās militārās vidusskolas izveidošanu Skrundas novadā.

Par skolas izveides izmaksām patlaban ir veikts tikai provizorisks finanšu aprēķins, jo precīzāks izdevumu plānojums būs pieejams pēc izglītības programmu izstrādes un materiāltehnisko līdzekļu apzināšanas. 2021.gadā skolas izveidei varētu būt nepieciešami aptuveni 2,4 miljoni eiro. Skolas izveidi un uzturēšanu finansēs no Aizsardzības ministrijas (AM) budžeta.

Plānots, ka līdz nākamā gada janvārim un februārim AM sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju sagatavos jaunākā līmeņa militārā vadītāja ieguvei nepieciešamo profesijas standartu un atbilstošu izglītības programmu. AM rīkojuma projektu par vidusskolas dibināšanu valdībā vajadzētu iesniegt līdz 2021.gada 31.martam.

AM plāno veidot militāro vidusskolu Skrundas novadā Rudbāržu muižā, kur ilgus gadus atradās nu jau likvidētā Kalpaka pamatskola. Rudbārži ir vieta, kur 1919.gadā uzturējās Kalpaka bataljons un sākās Latvijas faktiskā atbrīvošana no lieliniekiem.

Atbilstoši ministrijas iecerēm, jaunveidojamās izglītības iestādes mērķis būs jaunās bruņoto spēku virsniecības paaudzes audzināšana. Skolā uzsvaru likšot uz līderību, kritisko domāšanu un argumentācijas prasmēm. Skolas absolventi varēs iestāties Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (NAA) un tiem kā izietu ieskaitīs akadēmijas pirmsstudiju posmu.

Kalpaka profesionālajā vidusskolā uzņems 9.klases absolventus. Skola nodrošinās vispārējo vidējo izglītību ar pastiprinātu inženierzinātņu tehnisko priekšmetu apguvi, angļu valodu, līderību, sporta nodarbības un militāro mācību. Tāpat skola varēs organizēt arī papildus kursus.

Pabeidzot šo izglītības iestādi, skolēni iegūtu profesiju - jaunākā līmeņa militārais vadītājs, kuras standarts turpmāk vēl tiks sagatavots.

Ministrijas skatījumā, optimālais izglītojamo skaits vienā gadā būtu 50 skolēni, bet skolēnu skaits klasē - ne vairāk par 25.

AM atzīmē, ka skolas absolvēšana neuzliks obligātu pienākumu kļūt par profesionālu karavīru. Ja absolvents nevēlēsies studēt NAA, viņam varēs piedāvāt dienestu Zemessardzē un ieskaitīšanu Nacionālo bruņoto spēku rezervē.

Izglītojamie tiks nodrošināti ar dienesta viesnīcu, ēdināšanu četras reizes dienā un militāro formastērpu.

Paredzēts, ka skolas audzēkņiem diena sāksies plkst.6.30 ar vieglām fiziskām aktivitātēm - rīta rosmi, kam sekos mācību stundas, fakultatīvo priekšmetu apguve, konsultācijas, ekipējuma apkopes. Mācību dienas noslēgums paredzams apmēram plkst.20, kad tiek plānots laiks personiskajām vajadzībām un gatavošanās nākamajai dienai. Naktsmiers sāktos plkst.22.30.

AM sadarbībā ar sporta speciālistiem izstrādās fiziskās slodzes atbilstoši skolēnu vecuma grupām.

Līdzīgi kā Lielbritānijā izglītojamo atlase primāri tiks balstīta uz viņu rezultātiem valsts centralizētajos eksāmenos, pabeidzot pamatizglītību.

Pirms iestāšanās vidusskolā tiks veikti psiholoģiskie testi, lai identificētu līdera dotības, noteiktu noturību stresa situācijās. Tāpat tiks rīkotie fiziskās sagatavotības testi atbilstoši vecuma grupām un vispārēja medicīniskā pārbaude.

Skolas administratīvais, tehniskais un medicīnas personāls būs civilie darbinieki. Paredzēts nodrošināt arī dežurantu un sargu, pusaudžu psihologu, sociālo pedagogu un kapelānu.

Rudbāržu muižas ēkā ir pieejamas noliktavas, kurās var uzglabāt pneimatiskos vai mazkalibra ieročus. Tāpat muižas tuvumā ir izmantojama sporta zāle, stadions un ēdnīca. Patlaban daļu šo telpu izmanto Jaunsardzes centrs.

Netālu no Rudbāržiem atrodas mācību poligons bijušā Skrundas lokatora teritorijā. Poligonu varēs izmantot vidusskolas militārā mācību procesa nodrošināšanai.

"Pēc Ministru kabineta konceptuālā atbalsta sāksim aktīvu darbu pie pašas Rudbāržu muižas renovācijas un sagatavošanas, kā arī pie blakus esošo ēku sagatavošanas par kopmītnēm, jo jauniešiem būs tur arī jādzīvo. Mēs plānojam, ka apmācību programmu varētu sākt ātrāk, vēl pirms viss komplekss ir simtprocentīgi gatavs, un šeit mums palīgā nāks gan Skrundas pašvaldība, gan Skrundā izvietotā vidusskola," norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Jau ziņots, ka skolā pirmo 25 kursantu klasi plānots izveidot 2021.gada septembrī.