Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Apsaimniekotājs atklāj, no kā varēja izcelties ugunsgrēks Ozolu kūdras purvā

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Ugunsgrēkā Kuldīgas novadā Ozolu kūdras purvā, iespējams, izcēlies no dzirksteles, pieļāva purva apsaimniekotāja, kūdras izstrādes uzņēmuma "Baloži & Ko" izpilddirektors Artis Freibergs.

Freibergs atzina, ka iepriekšējās dienās bijis liels sausums. Ir pieņēmums, ka ugunsgrēks, visticamāk, izcēlās no kādas tehnikas vienības vai kā cita radītas dzirksteles.

Viņš teica, ka dzēšanas darbi turpinājās vēl šodien - no dubļiem atsegtas un līdz galam nodzēstas kūdras kaudzes, lai tās negruzdētu. Patlaban attiecīgie darbi esot noslēgušies un ugunsdzēsēji vāc šļūtenes, kā arī pārējo aprīkojumu.

Freibergs sacīja, ka dzēšanas darbi aizritējuši samērā veiksmīgi, ņemot vērā laika apstākļus - vēju un sausumu, kas padarīja tos grūtākus. Tālākais ir turpināt uzraudzīt ugunsgrēka izcelsmes vietu. Visdrīzāk tas būs jādara, kamēr neuznāks lietus. Jāgūst pilnīga pārliecība, ka dziļākajos zemes slāņos neturpinās gruzdēšana.

"Baloži & Ko" izpilddirektors teica, ka kompānijai pagaidām nav aplēšu par zaudējumiem. "Dzēšanas darbu laikā netraucējām operatīvo dienestu darbu, pievedām ūdeni un citādi palīdzējām, bet uzskaites vēl neesam veduši," viņš sacīja.

Valsts meža dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis aģentūrai LETA apstiprināja, ka attiecīgais ugunsgrēks ir nodzēsts, taču turpinās gruzdēšana un vietu jāturpina uzraudzīt.

Jaunķiķis norādīja, ka attiecīgo platību kūdras izstrādātājam pašam būs jāuzrauga, iekams uznāks nokrišņi vai kamēr neviena dūmu stīga vairs nebūs manāma. Patlaban dūmi vietām vēl kūp, tādēļ visa platība tiek uzraudzīta.

VMD pārstāvis atturējās izteikt pieņēmumus, kas izraisīja ugunsgrēku kūdras izstrādes laukā.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā Kuldīgas novadā Ozolu kūdras purvā kopumā izdeguši aptuveni 84 hektāri. Šorīt teritorija tika apsekota ar dronu.

Informācija par ugunsgrēku kūdras purvā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma sestdienas pēcpusdienā.

Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka lielā platībā deg augšējais kūdras slānis. Spēcīgā vēja ietekmē uguns strauji izplatījās meža virzienā.

Ugunsgrēka dzēšanas darbi norisinājās divos virzienos - mežs tika sargāts no liesmām, bet degošais purvs - dzēsts.

Lai kavētu ugunsgrēka izplatīšanos, uzņēmuma traktortehnika kūdras purvā veidoja platas ejas. Sestdien un svētdien dzēšanas darbos no gaisa bija iesaistīts Gaisa spēku helihopters. Neskatoties uz sarežģītajiem apstākļiem, ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistītajiem izdevās mežu nosargāt no uguns liesmām.

Degšana un gruzdēšana norisinājās atsevišķās vietās kūdras purvā. Paralēli policijas darbinieki apzināja tuvāko māju iedzīvotājus un informēja viņus par iespējamo bīstamību un drošības pasākumiem.

Abas dienas dzēšanas darbos piedalījās liels skaits cilvēku un tehnikas. Notikuma vietā strādāja arī Valsts policijas, Kuldīgas Pašvaldības policijas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki un brīvprātīgie. Zemessardze šajos dzēšanas darbos nepiedalījās.