Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Covid-19 krīzes skartās ģimenes Siguldā varēs saņemt 80 eiro pabalstu pamatvajadzībām

© PA Wire/PA Images/SCANPIX/LETA

Covid-19 izraisītās krīzes skartās ģimenes Siguldā varēs saņemt 80 eiro pabalstu vienai personai pamatvajadzību nodrošināšanai, aģentūru LETA Siguldas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Sindija Brikmane.

Lai pašvaldības iedzīvotāji saņemtu atbalstu krīzes situācijā vai palīdzību īslaicīgu problēmu risināšanā, Siguldas novada pašvaldība saskaņā ar saistošajiem noteikumiem piešķir pabalstu 80 eiro apmērā vienai personai pamatvajadzību nodrošināšanai, stāstīja pašvaldības pārstāve.

Brikmane uzsvēra, ka krīzes situācijā palīdzību var saņemt ne tikai trūcīgie un maznodrošinātie novada iedzīvotāji, bet arī tie, kuri nonākuši īslaicīgās grūtībās, piemēram, ja persona zaudējusi ienākumus ārkārtējās situācijas laikā, piemēram, atrodoties bezalgas atvaļinājumā, personai piešķirts bezdarbnieka statuss, bet vēl nav saņemts bezdarbnieka pabalsts, kā arī citas personas, kas zaudējušas ienākuma avotu.

Uz šo pabalstu var pretendēt arī ģimene vai persona, kura atrodas pašizolācijā, un tai ir radušies papildu neplānoti izdevumi. Palīdzību saņems arī ģimenes, kas atrodas vai ir atradušās karantīnā un tām nav iztikas līdzekļu, kā arī citos gadījumos.

Pabalsts krīzes situācijā uz laiku līdz trim mēnešiem tiek piešķirts 80 eiro personai un 80 eiro katrai apgādībā esošai personai, ja ģimenē viena darbspējīga persona ir zaudējusi ienākumus. 80 eiro saņems katrs ģimenes loceklis, ja visas ģimenē esošās darbspējīgās personas ir zaudējušas ienākumus, sacīja pašvaldības pārstāve.

Atbalsts krīzes situācijā pieejams pēc personas iesnieguma, kā arī situāciju pamatojošu dokumentu saņemšanas Sociālajā dienestā, sūtot tos uz e-pastu "socialais.dienests@sigulda.lv".

Papildus tam otrdien Ministru kabineta sēdē tika nolemts, ka valsts piešķirto mērķdotāciju skolēnu ēdināšanā varēs izlietot 1., 2., 3. un 4. klašu skolēniem, kas nāk no trūcīgām, maznodrošinātām vai daudzbērnu ģimenēm. Savukārt, ja visi līdzekļi šim mērķim nebūs izlietoti, tos varēs atvēlēt arī 5., 6., 7., 8. un 9. klašu skolēniem, kas nāk no trūcīgām, maznodrošinātām vai daudzbērnu ģimenēm.

Valdība noteikusi, ka pašvaldībai būs tiesības noteikt piemērotāko ēdiena nodrošināšanas veidu - brīvpusdienu piegāde bērniem mājās, pārtikas pakas bērna ģimenei, zupas virtuves pakalpojumi vai cits ēdiena piegādes veida risinājums. Siguldas novada pašvaldība tuvākajā laikā informēs par pieņemto lēmumu ēdināšanas jautājuma risināšanā, solīja Brikmane.

LETA jau ziņoja, ka valsts nodrošinās mērķdotāciju daļējai pašvaldību izdevumu segšanai par izmaksātajiem pabalstiem krīzes situācijā.

Saskaņā ar otrdien valdībā pieņemto rīkojumu valsts segs 50% no ģimenei vai personai izmaksātā pabalsta krīzes situācijā, bet ne vairāk kā 40 eiro mēnesī vienai personai triju mēnešu periodā.

"Šajos krīzes apstākļos ir svarīgi, lai neviens nepaliek bez sociālā drošības spilvena. Ja cilvēks nekvalificējas valsts atbalsta saņemšanai, tad pēdējais, kur vērsties pēc palīdzības, ir pašvaldības. Valsts dos pašvaldībām finansējumu, lai tās pēc iespējas ātrāk varētu palīdzēt visiem grūtībās nonākušajiem cilvēkiem", uzsver labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Minētā mērķdotācija būs spēkā laikā, kamēr visā valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību un vienu kalendāra mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Šim nolūkam LM piešķirts finansējums no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kas nepārsniegs 2,16 miljonus eiro.