Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daļai skolēnu novados mācību uzdevumus piegādā papīra formātā

© Pixabay

Lai nodrošinātu mācību procesu attālināti, daļai skolēnu novados mācību uzdevumus piegādā papīra formātā.

Rugāju novada domes priekšsēdētāja Sandra Kapteine ("Vienoti novadam") klāstīja, ka pašlaik no abām novada skolām nav saņemta informācija par lieliem sarežģījumiem mācību procesa nodrošināšanā. Svarīgākais esot, lai skolēnus un pedagogus nepieviļ internets. Tiem skolēniem, kam mājās nav pieejams dators vai interneta pieslēgums, mācību materiāli tiek piegādāti papīra formā.

Pašvaldības publiskotā informācija liecina, ka oficiālais saziņas līdzeklis attālināto mācību laikā ir "Mykoob". Pedagogi saziņai ar skolēniem un vecākiem būs pieejami darba dienās līdz plkst.19, pārējā laikā - vienojoties individuāli.

Paredzēts, ka arī atbalsta personāls iespēju robežās attālināti sniegs savus pakalpojumus. Tāpat katru dienu ar skolēniem un vecākiem jāsazinās klases audzinātājiem.

Aģentūrai LETA ir zināms, ka vietējos iedzīvotājos neizpratni raisījis, ka Rugāju novada vidusskolas direktore neesot ievērojusi pašizolēšanās noteikumus pēc atgriešanās no ārzemēm, taču Kapteine apgalvoja, ka gan skolas direktore, gan viņas vietniece Portugāli apmeklējušas, vēl pirms noteikti ierobežojumi. Turklāt abas pašlaik ir pašizolējušās.

Pagaidām novadā netiek apsvērta ideja par ēdināšanas nodrošināšanu skolēniem, taču Kapteine atzina, ka siltā maltīte varētu būt problēma daļai no ģimenēm, un vajadzības gadījumā pašvaldība jautājumu sola risināt.

Tāpat nav saņemta informācija, ka būtu nepieciešama palīdzība kādam no repatriantiem. Kapteine stāstīja, ka pašvaldībai ir viens dzīvoklis, kas ir jākurina, un tas netiek izskatīts kā vieta, kur nodrošināt pašizolāciju. Šim mērķim varētu piesaistīt kādu no novada viesu namiem.

Vietvara vēl nav aprēķinājusi, kādi būs papildu izdevumi saistībā ar ārkārtējās situācijas ierobežojumu un drošības pasākumu ieviešanu. Līdz šim pašvaldības izdevumi bija saistīti tikai ar dezinfekcijas līdzekļu iegādi, jo pašvaldības speciālisti turpina pieņemt klientus, pirms tam izvērtējot, vai palīdzību nevar sniegt attālināti.

Arī Bauskas novada Izglītības nodaļas vadītāja Māra Bauvare atzina, ka ir skolēni, kuriem tiek nogādātas mapes ar mācību materiāliem. Katra skola izvēlas, kā nodrošināt piegādi, un izglītības iestādēm vajadzības gadījumā ir pieejams transports.

Pirmo attālināto mācību dienu Bauvare novērtēja ar "labi", atzīstot, ka dažas lietas ir pilnveidojamas - traucēts bija tiešsaistes sistēmu darbs, arī tehnika ne vienmēr ir labā stāvoklī.

Novadā pašlaik neesot pieprasījuma pēc pusdienu sagādes skolēniem.

Jau ziņots, ka no šodienas mācības Latvijas skolās tiek organizētas tikai attālinātā režīmā, nosaka valdības izsludinātais ārkārtējās situācijas regulējums.

Valdība nolēma sākot ar 13.martu mācības skolās un augstskolās organizēt attālināti. Pagājušajā nedēļā bija pavasara brīvlaiks un mācības skolās atsāksies šodien.

Lai spētu nodrošināt attālinātās mācības visu klašu skolēniem, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) apzināja skolas un centās noskaidrot skolēnu viedierīču un interneta pieejamību. Atklājās, ka valstī ir nedaudz vairāk nekā 5000 skolēnu, kuriem šādu rīku nav, tāpēc valsts un mobilo pakalpojumu operatori vienojās sagādāt 5000 viedierīces, kuras pie skolēniem varētu nonākt šīs nedēļas beigās.

IZM uzrunāja telekomunikācijas un sakaru nozares uzņēmumus un atbilstoši valdības lēmumam skolēni saņems 2266 mobilo pakalpojumu operatora "Latvijas Mobilais telefons" un 3000 uzņēmuma "Bite Latvija" piegādātās viedierīces - planšetes un viedtālruņus. Plānots, ka planšetes saņems 1.-5.klašu skolēni, bet viedtālruņus - 6.-12.klašu skolēni.

Tāpat valdība nolēma, ka pirmsskolas izglītības iestādēm un iestādēm, kas nodrošina bērnu uzraudzības pakalpojumu, jānodrošina dežūrgrupu darbība, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu pirmsskolas pakalpojumu sniegšanu vecākiem, kas paši nevar nodrošināt bērnu pieskatīšanu.

Bērni pirmsskolas drīkst apmeklēt tikai ar vecāku iesniegtu apliecinājumu, kurā norādīts, ka ne bērns, ne viņa vecāki pēdējā laikā nav bijuši ārzemēs, kā arī nav bijuši kontaktā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 saslimušiem cilvēkiem.

Tāpat vēstīts, ka no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.