Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daugavpilī atceļ laulību ceremonijas

© Pixabay

Ārkārtējās situācijas radīto neērtību dēļ Daugavpilī vairāki pāri atcēluši vai pārcēluši laulību ceremonijas, pastāstīja pilsētas Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Inese Eisāne.

Viņa stāstīja, ka ārkārtējās situācijā laulību reģistrācijas tiek rīkotas, klātesot tikai pašam pārim un lieciniekiem. Taču ir pāri, kas nolēmuši pārcelt laulības uz citu laiku, citu plānus izjaukusi robežu slēgšana, jo cilvēki nav paspējuši atgriezties Latvijā. Tāpat bija ieplānota laulības reģistrācija arī cietumā, taču tā atcelta.

Eisāne stāstīja, ka reģistrāciju skaitu šomēnes ietekmējis arī gavēnis, un šādi notiek katru gadu.

"Laulībām ir sezonāls raksturs, un katru mēnesi statistika mainās. Ir stereotipi, kas dzīvo joprojām, piemēram, par laulībām maijā, jo tad "majatsja" [krievu valodā, mokās]," klāstīja Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja, piebilstot, ka šogad vairāk laulību bijis februārī, kad iekritušas īpašas ciparu kombinācijas datumos.

Savukārt dzimšanas un miršanas reģistrācijas nodaļā pašlaik notiek, iepriekš piesakoties pa tālruni. Telpās tiek ielaists tikai viens cilvēks, kuram pirms tikšanās ar nodaļas darbinieku jādezinficē rokas. Pēc Eisānes teiktā, iedzīvotāji pret ieviestajiem ierobežojumiem izturas saprotoši.

Jau ziņots, ka līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Ir atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Ir aizliegti visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšana pulcējoties.

Tāpat ir ierobežota neorganizēta pulcēšanās kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās līdz vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus, kā arī noteikti citi ierobežojumi.