Pašvaldība prasa informāciju par "Covid-19" iespējamo izplatību Aizkrauklē

© TASS/SCANPIX/LETA

Aizkraukles novada pašvaldība vērsusies ar iesniegumu Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), Veselības ministrijā un citās atbildīgās institūcijās ar lūgumu steidzami sniegt iespējami plašāku informāciju par vīrusa iespējamo izplatību Aizkrauklē.

Tas darīts, jo vietvara saņem satrauktu cilvēku zvanus un vēstules ar lūgumu apstiprināt baumas, ka Aizkrauklē dzīvojošiem cilvēkiem ir konstatēta jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19. Pašvaldībai zināms, ka vairākiem cilvēkiem Aizkrauklē ir ņemtas analīzes. Taču SPKC, aizsargājot personu datu identitāti, ziņas par analīžu rezultātiem nesniedzot.

Šodien izglītības iestāžu un pašvaldības iestāžu vadītāji vienojās par vienotu rīcību šajā situācijā. Tā attiecas uz ievērojami rūpīgāku dezinfekciju iestādēs, lielāko pasākumu atcelšanu, kā arī informācijas izplatīšanu vecākiem un ziņu ievākšanu par ģimeņu ceļošanas plāniem skolēnu brīvlaikā. Novadā ir atcelts filmas "Klases salidojums 2" seanss, deju kolektīvu koncerts "Jauni un talantīgi" un muzikālais konkurss "Klusie ūdeņi"

Uzklausot mediķu vērtējumu, Aizkraukles pašvaldība lēmusi noteikt papildu dezinfekcijas pasākumus bērnudārzos un skolās, kā arī pašvaldības iestādēs, kā arī izplatīt papildu brīdinājumus pašvaldības iestādēm un Aizkraukles iedzīvotājiem ar informāciju par ieteikumiem, kā sevi pasargāt.

Pašvaldība arī aicina iedzīvotājus neizplatīt nepārbaudītu informāciju par Aizkrauklē saslimušo skaitu vai identitāti.

LETA jau ziņoja, ka kopumā līdz ceturtdienai Covid-19 līdz šim apstiprināts 16 cilvēkiem.

Pašreiz slimnīcā ārstējas viens pacients ar apstiprinātu Covid-19 diagnozi. SPKC informācija liecina, ka pacients inficējies no radinieka, kas atgriezies no Šveices, kur reģistrēti Covid-19 gadījumi.

Saistībā ar Covid-19 Latvijā noteikta karantīna vairāk kā 200 personām, kas atrodas ģimenes ārsta uzraudzībā.

Veselības ministrija (VM) šodien Krīzes vadības padomes sēdē rosinās no pirmdienas, 16.marta, pārtraukt klātienes mācības pirmsskolas un augstākās izglītības iestādēs. Tāpat tiks aicināts pieņemt lēmumu par divu nedēļu karantīnas noteikšanu pēc skolēnu brīvdienām skolās. Vienlaikus VM lūgs padomi noteikt publisku pasākumu ierobežošanu līdz 500 cilvēkiem.

Latvijā

Ķeguma hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuvē piektdien, 27. septembrī, un sestdien, 28. septembrī, būs pazemināts ūdenslīmenis, aģentūrai LETA pavēstīja AS "Latvenergo" pārstāvji. Pakāpeniska ūdenskrātuves līmeņa pazemināšana sāksies no 26. septembra.

Svarīgākais