Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

SIA "Ogres Namsaimieks" ievieš jaunus risinājumus apsaimniekošanas nozarē

APDROŠINĀTI. «Esam progresīvs daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldnieks, kurš dzīvokļu īpašniekiem nodrošina civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu. Uzskatu, ka šis ir ļoti vērtīgs pasākums, kas pasargā gan vainīgo pusi, gan cietušo,» teic Kaspars Grīnbergs © Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Namu apsaimniekošana ir viena no jomām, kas būtiski ietekmē mūsu ikdienu – mūsu izmaksas, ērtības, vides pieejamību, komfortu un estētiskās jūtas. Arī daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā privātais dzīvoklis nebeidzas ar četrām sienām – katrs no dzīvokļu īpašniekiem ir tiesīgs lemt, kā arī ir atbildīgs par to, kāda būs dzīvojamā māja un tās apkārtne.

Aktualizē pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu

Jau 1995. gadā pieņemtais likums Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju (turpmāk - privatizācijas likums) nosaka, ka pusgada laikā pēc privatizācijas procesa uzsākšanas dzīvokļu īpašniekiem ir jāsasauc kopsapulce un jālemj par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu. Ne tikai Ogrē, bet visā Latvijā minētā likuma normu izpilde attiecībā uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu nesekmējas, kā bija iecerēts, šo likumu pieņemot. Dzīvojamās mājas nav pamestas un neapsaimniekotas - to dara pašvaldību izveidoti namu apsaimniekošanas uzņēmumi, kuriem šis uzdevums ir deleģēts līdz brīdim, kad dzīvokļu īpašnieki izpilda privatizācijas likuma prasības un pieņem lēmumu par pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu.

Pašvaldības SIA Ogres Namsaimnieks valdes loceklis Kaspars Grīnbergs skaidro: «Ja dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības, tad lielā mērā lēmumus par dzīvojamās mājas uzturēšanu pieņem pašvaldības izraudzītais pārvaldnieks, kuram saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem jānodrošina obligātās pārvaldīšanas darbības, un to nav mazums. Savukārt, ja dzīvokļu īpašnieki pārņem pārvaldīšanas tiesības un slēdz pārvaldīšanas līgumu ar pašu izvēlēto pārvaldnieku, tad viņiem ir iespēja vienoties, kuras pārvaldīšanas darbības tiek uzticētas pārvaldniekam, bet kuras dzīvokļu īpašnieki uzņemsies paši. Tāpat dzīvokļu īpašnieki iegūst tiesības patstāvīgi lemt, kādi darbi dzīvojamajā mājā būtu jāveic primāri viņu ieskatā, vienlaicīgi arī atbildības nasta par savas dzīvojamās mājas uzturēšanu gulstas uz pašu pleciem. Pārvaldnieks šajā gadījumā ir pakalpojumu sniedzējs, kas darbojas saskaņā ar tam uzdoto pārvaldīšanas uzdevumu dzīvokļu īpašnieku nodrošinātā finansējuma ietvaros.»

Apzinoties, ka līdz ar pārvaldīšanas tiesību pārņemšanas procesa aktualizēšanu Ogrē var ienākt citas apsaimniekošanas kompānijas, SIA Ogres Namsaimnieks savu pakalpojumu uzlabošanai un konkurētspējas nodrošināšanai veicis vairākus pasākumus - ieviesis un regulāri pilnveido sniegto e‑pakalpojumu klāstu, tostarp sācis piedāvāt e-rēķinu pakalpojumu. Klientu ērtībām ir izveidots klientu portāls e.ogresnamsaimnieks.lv, kurš dzīvokļu īpašniekiem sniedz iespēju apskatīt Mājas lietu, nodot ūdens patēriņa skaitītāju rādījumus, kā arī sazināties ar pārvaldnieku. Tuvākajā laikā uzņēmuma mājaslapā www.ogresnamsaimnieks.lv varēs ātri un ērti pieteikties arī mantas un īpašuma apdrošināšanai.

Sociāli atbildīga pieeja

Viens no sociāli nozīmīgākajiem procesiem, kas sadarbībā ar pašvaldību uzsākts pērn, ir infrastruktūras pilnveidošana dzīvojamajās mājās, kurās dzīvo cilvēki ar kustību traucējumiem. Pašvaldība nodrošina līdzfinansējumu pandusu (uzbrauktuvju) būvniecībai un pacēlāju uzstādīšanai daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās, uzlabojot vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Uzņēmuma vadītājs skaidro: «Ir skaidrs, ka pašvaldības finansējums nebūs pietiekams, lai spētu uzbūvēt pandusus un ierīkot pacēlājus visās dzīvojamajās mājās, kurās mīt cilvēki ar kustību traucējumiem. Tāpēc aicinām dzīvokļu īpašniekus lemt par finansējuma piešķiršanu no dzīvojamās mājas līdzekļiem, lai palīdzētu kaimiņiem, kuriem ir apgrūtināta iekļūšana savos dzīvokļos un izkļūšana no tiem.»

Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana

No šā gada 1. janvāra ir apdrošināta visu SIA Ogres Namsaimnieks pārvaldīšanā esošo daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku civiltiesiskā atbildība. Tas nozīmē, ka līdzīgi kā tas ir ar automašīnu OCTA, katra dzīvokļa īpašnieka civiltiesiskā atbildība tiek apdrošināta. Visbiežāk civiltiesiskā kārtā nākas risināt jautājumus par kaimiņiem nodarītajiem zaudējumiem plīsušas ūdens caurules vai cita veida bojājumu ūdens un kanalizācijas sistēmās dēļ. SIA Ogres Namsaimnieks izsludinātajā konkursā par apdrošināšanas pakalpojumiem uzvarēja kompānijas ADB Gjensidige Latvijas filiāle. Dzīvokļu īpašniekiem civiltiesiskā apdrošināšana (CTA) izmaksā 23 centus mēnesī, bet polises segums ir līdz 1000 eiro, kā arī paredzēts 45 eiro pašrisks. Kaspars Grīnbergs uzskata, ka CTA ir ļoti labs risinājums, kas sniedz drošības sajūtu un pasargā no neparedzētiem izdevumiem. Mēneša maksājums ir ļoti mazs, taču garantijas, ko tas sniedz, ir ievērojamas. «Dzīvokļu īpašnieki, protams, var pieņemt lēmumu atteikties no SIA Ogres Namsaimnieks CTA piedāvājuma, taču, pirms to darīt, aicinām to rūpīgi izvērtēt. Ejam arī soli tālāk - par ļoti izdevīgām cenām sadarbībā ar Gjensidige piedāvājam mantas un īpašuma apdrošināšanu.»

Līdz ar CTA polisi atrisinās virkne problēmu gan vainīgajai, gan cietušajai pusei - nav nepieciešamības nedz piedzīt, nedz atlīdzināt zaudējumus. Uzņēmuma pārstāvji veic gan bojājumu konstatēšanu, gan tāmēšanu un organizē visas procedūras, lai iespējami īsākā laikā tiktu saņemta atlīdzība. Izdevumus sedz apdrošināšanas kompānija, vainīgo pusi atbrīvojot no kompensācijas atmaksas.