Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

88 stāsti par Ogres novadu

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Starptautiskajā tūrisma izstādē Balttour 2020 pirmo reizi tika prezentēts Ogres novada Tūrisma informācijas centra jaunākais un noteikti arī aizraujošākais produkts – tūrisma objektu audiogids.

Tūrisms izvirzās prioritātēs

Saskaņā ar pasaulē valdošo tendenci, kad tūrisma industrijai tiek iezīmēta arvien lielāka loma ekonomikā, arī Ogres novada pašvaldība veicina tūrisma industrijas attīstību, investējot gan materiālos, gan intelektuālos resursos. Ogres novada Tūrisma informācijas centra (TIC) vadītāja Elīna

Baltiņa stāsta: «Pašvaldība ir saskatījusi labu potenciālu tūrisma jomas attīstībai, tāpēc pēdējos gados lieli līdzekļi tiek investēti tehnoloģijās, vides objektu radīšanā un pilnveidošanā, video, audio un cita veida reklāmas materiālu sagatavošanā. Tikko notikušajā starptautiskajā tūrisma izstādē Balttour 2020 Ogres novada stends bija viens no atraktīvākajiem un piesaistīja milzīgu apmeklētāju uzmanību. Ikkatrs vēlējās izbaudīt piedzīvojumu virtuālajā realitātē, apmeklējot Ogres pilsētas un novada tūrisma objektus. Par novadu un jaunajām iespējām to iepazīt stāstīja arī viesmīlīgais robots.»

Kā viens no panākumiem tūrisma nozares attīstībā, jāpiemin arī pašvaldības atjaunotais nams Pie zelta liepas, kas ilgus gadus bija grausts pilsētas centrā, bet nu jau pusgadu kalpo par mājvietu TIC un kafejnīcai, kurā strādā cilvēki ar īpašām vajadzībām. Tūrisma informācijas centra vadītāja uzskata, ka veiksmīgā atrašanās vieta un aizvien pieaugošā interese par pilsētu un novadu ir būtiski palielinājusi centra apmeklētāju skaitu.

No pilsētas līdz Ķeipenes kino stacijai

Apmeklējot kādu tūrisma objektu, kurā ikdienā klāt nestāv gids vai zinošs cilvēks, tik vien iegūstam kā priekšstatu par ēku, koku, būvi, instalāciju, akmeni vai strautu. Taču katram apskates objektam ir savs stāsts. Lai radītu pilnvērtīgu priekšstatu, sniegtu zināšanas un varbūt pat radītu interesi uzzināt ko vairāk, ir radīti aizraujoši stāsti par 88 objektiem visā novadā. «Centāmies katrā stāstā ielikt arī maz zināmus faktus. Piemēram, viens no stāstiem ir par Ķeipenes kino stacijas tapšanu. Savulaik kinofestivāla Arsenāls dibinātājs Augusts Sukuts kopā ar domubiedriem devās ar vilcienu ekskursijā uz Ķeipeni (tagad dzelzceļa līnija Rīga-Ērgļi ir slēgta), kur bija plānots izkāpt un sasveicināties ar stacijas priekšnieku. Atgriežoties vilcienā, Sukutu uzrunāja vietējā kolorītā personība, kura atpūtas pauzi bija paņēmusi, guļot zem soliņa: vai atgriezīsieties? Sukuts apstiprināja. Un tiešām atgriezās Ķeipenē, lai veidotu instalācijas un atdzīvinātu slēgtās stacijas dzīvi. Tagad Ķeipenes kino stacijā ir vairāki objekti, kas piesaista uzmanību, tostarp bāka režisoram Jurim Podniekam, kura ik pa brīdim izplatījumā raida burtu P.»

Audiogida stāstus ir ierunājis aktieris Jēkabs Reinis. Arī šai izvēlei ir savs stāsts: Jēkabs Reinis Ogri iepazina, filmējoties seriālā Sarkanais mežs, jo seriāla filmēšanas laukums bija arī vecajā Ogres sanatorijā un apkārtnes mežos. Savukārt domes priekšsēdētājs Egils Helmanis, kurš savulaik aktīvi nodarbojies ar cīņas mākslu, jaunajam aktierim filmēšanās vajadzībām mācīja tuvcīņas paņēmienus.

Audiogids bez maksas pieejams mobilajā aplikācijā Ogres novadnieks, sadaļā Tūrisms. Lai atvieglotu ekskursijas plānošanu, aplikācija piedāvā izstrādātus maršrutus uz objektiem, kuros pieejams audiogids.

Zilie kalni un radošās darbnīcas

Februāris nav tas pats mīlīgākais laiks, lai dotos garās pastaigās, taču Ogres Zilo kalnu piedāvājums ir interesants ne tikai vasarā un ziemās ar sniega segu - šeit var doties suņu pajūga braucienā ar improvizētiem ratiem-ragavām vai izstaigāt kāpnes un celiņus, nebrienot pa dubļiem. Tāpat ērta pastaiga vai brauciens ar velosipēdu ir pa Daugavas un Ogres upes promenādēm. Saka, ka Jump parkā, kas atrodas Brīvības ielas gājēju posmā, no sirds izlēkāties var ne tikai bērni, bet arī pieaugušie.

Ģimeniskai atpūtai interesantas ir radošās darbnīcas, ko piedāvā vairāki vietējie uzņēmēji, piemēram, Sierštellē uzzināsim visu par sieru, bet radošajās darbnīcās Pie Mimi un Dzīvais māls var cept sklandraušus un cepumus vai mācīties keramikas noslēpumus. Radošajās darbnīcās jāpiesakās iepriekš. Lieldienu laikam Ogre ir sagatavojusi pārsteigumus, kas aicinās uz pilsētu tos, kuriem tīk neparastas ainas un objekti. Lielu popularitāti izpelnījās Ogres Ziemassvētku noformējums, un jādomā, ka Lieldienas neliks vilties.