Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ogres slimnīca attīstās un piesaista jaunus ārstus

VIDEI IR NOZĪME. Ogres slimnīca un pansionāts atrodas priežu meža ielokā. Arī daba palīdz atgūt spēkus, uzskata Dainis Širovs © Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Ogres slimnīca ir lielākā starp Latvijas lokālajām daudzprofilu slimnīcām. Veselību Ogres slimnīcā atgūst ne tikai novada iedzīvotāji, bet arī no Ķeguma, Lielvārdes, Ikšķiles, Salaspils, Aizkraukles un citiem novadiem. Lai nodrošinātu ērti pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu, liela uzmanība tiek veltīta jauno ārstu piesaistei un pacientu vajadzību nodrošināšanai. Ik gadu stacionārā ārstējas vairāk nekā 5500 pacientu.

Pediatrijas dienests strādā diennakts režīmā

Kā vienu no slimnīcas attīstības būtiskiem notikumiem slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dainis Širovs atzīmē: «Pagājušajā gadā atjaunojām pediatrijas dienesta diennakts darbību, kas nozīmē, ka bērnus ar akūtām saslimšanās uzņemam visu diennakti, savukārt katru dienu no pulksten 12 līdz 20 pediatri sniedz konsultācijas kā tiešās pieejamības ārsti bez ģimenes ārsta nosūtījuma. Uz plānveida konsultācijām var pierakstīties arī pie mūsu vadošās pediatres Ilzes Cirsenieces.»

Ogres slimnīcas dzemdību/ginekoloģijas nodaļā pasaulē ik gadu nāk ap 500 mazuļu. Kopumā Latvijā jaundzimušo skaitam ir tendence sarukt, bet Ogres slimnīcā samazinājums nav vērojams. Tas liecina par uzticēšanos profesionālajai ārstu komandai, kā arī novērtēti ir jaundzimušajiem un māmiņām radītie komfortablie apstākļi.

Uzņemšanas nodaļā ieviesta pacientu šķirošana

Lai ātrāk palīdzību saņemtu tie, kam tā visvairāk nepieciešama, slimnīcas uzņemšanas nodaļā ieviesta pacientu triāža jeb šķirošana piecās prioritātēs - no neatliekamo un akūto pacientu tūlītējas aprūpes līdz pacientiem ar neakūtām vai ambulatorām saslimšanām. D. Širovs: «Esam panākuši, ka arī tie pacienti, kuriem noteikta piektā prioritāte, palīdzību saņem ne vēlāk kā trīs stundu laikā. Pateicoties ieviestajām modernajām diagnostikas tehnoloģijām, kas dod iespēju ļoti ātri noteikt diagnozi un uzsākt ārstēšanu, līdz 4-8 dienām esam samazinājuši arī vidējo stacionārā pavadīto dienu skaitu.»

Ogres slimnīcas iekšķīgo slimību jeb internā nodaļā ārstējas pacienti ar neiroloģiskām, kardioloģiskām un cita veida saslimšanām. Ik gadu ķirurgi veic ap 1000 ķirurģisko operāciju.

Ārsti - savas slimnīcas patrioti

Saskaroties ar vispārēju ārstu trūkumu valstī, nodrošināt jaunu ārstu piesaisti, it īpaši neatliekamās palīdzības sniegšanas jomā, katrai slimnīcai ir liels izaicinājums. Jaunie ārsti labprātāk izvēlas strādāt jomās, kurās riski cīņā par pacienta dzīvību ir mazāki, nav jāuzklausa neargumentētas sūdzības un dzīve nav jāpielāgo diennakts dežūru grafikam.

Slimnīcas vadītājs atzīst, ka daudz darba, it īpaši neatliekamās palīdzības jomā, iegulda ārsti, kuri ir sava darba un savas slimnīcas patrioti. «Viņi neskaita laiku un pēc labākās sirdsapziņas strādā reanimācijā, uzņemšanā un stacionāra nodaļās. Lai nodrošinātu 24 stundu pieejamību, viņi ir spiesti strādāt virsstundas. Prieks par jaunajiem ārstiem rezidentiem, kuri izvēlas darbu stacionārā. Seši jauni kolēģi ir uzsākuši darbu mūsu slimnīcā, un ceram, ka pēc rezidentūras gadiem viņi darbu šeit turpinās, bet jau kā jauni sertificēti ārsti.»

Kopumā pēdējo divu gadu laikā slimnīca ir piesaistījusi 20 jaunus ārstus - 12 no viņiem ir rezidenti. Astoņi jaunie ārsti Ogres slimnīcu ir izvēlējušies kā rezidentūras bāzes slimnīcu.

Valsts apmaksātajiem pakalpojumiem veidojas garas rindas

Daudzpusīgas iespējas un plašu ambulatoro pakalpojumu klāstu piedāvā Ogres slimnīcas ambulatorā daļa. Iespējas ir plašas, bet pakalpojumu saņemšanu bremzē un rindu veidošanos uz valsts apmaksātajiem ultrasonogrāfijas un doplera izmeklējumiem veicina diagnostikas speciālistu trūkums un pacientu bezatbildīga rīcība. D. Širovs norāda: «Raksturīgi, ka pacienti pierakstās pie speciālistiem, bet neierodas uz izmeklējumiem un konsultācijām, par to iepriekš nebrīdinot. Faktiski tā ir necieņa pret ārstu, kā arī tiek liegta iespēja saņemt pakalpojumu tiem, kam tas tiešām ir akūti nepieciešams. Lai nodrošinātu speciālistu un izmeklējumu pieejamību, piedāvājam šos pakalpojumus saņemt tuvāko dienu laikā un, iespējams, pat uzreiz par paaugstinātu samaksu.»

Infrastruktūra ar skatu nākotnē

Liela uzmanība tiek pievērsta slimnīcas un tai piekritīgā pansionāta Ogre, kam šogad aprit jau 10 gadu, infrastruktūras attīstībai. Pagājušajā gadā vien infrastruktūras attīstībai no ES fondu un valsts budžeta līdzekļiem ir piesaistīts turpat miljons eiro. Šobrīd var teikt, ka visas telpas ir izremontētas un ir radīti labi darba apstākļi strādājošajiem, kā arī komfortabla vide klientiem. Vadītājs vēsta: «Šobrīd strādājam pie bijušās poliklīnikas ēkas pārbūves projekta, lai taptu ārstu dzīvokļu māja. Tāpat turpinām sadarbību ar Latvijas Mākslas akadēmiju un iekopjam skulptūru dārzu. Esam iekārtojuši bērnu rotaļu laukumiņu un senioru vingrošanas taku.»

Ogres slimnīca arī turpmāk būs vadošais veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējs bijušā Ogres rajona teritorijā. Teritoriālā reforma paredz izveidot vienotu Ogres novadu, iekļaujot tajā atpakaļ Ogres, Ķeguma, Ikšķiles un Lielvārdes novadu.