Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Bauroc" sniedz iespējas energoefektīvai būvniecībai

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Par ražošanas pārcelšanu uz Ogri un šeit tapušo būvmateriālu piedāvājumu stāsta SIA Bauroc valdes priekšsēdētājs Māris Cimmermanis.

- Pastāstiet, lūdzu, kā un kāpēc Bauroc tagad darbojas tieši Ogrē?

- Ogrē esam kopš pagājušā gada, bet savu darbību Bauroc (iepriekš AEROC) uzsāka pirms gandrīz pārdesmit gadiem. Pirmā ražotne uzsāka savu darbu 2001. gadā Igaunijā, netālu no pilsētas Kundas. Uzreiz pēc tam produkcija sāka parādīties arī Latvijā. Dažus gadus vēlāk Latvijā izvērtās būvniecības bums ar kulmināciju 2005.-2007. gadā. Tajā laikā daudzi uzņēmēji investēja ražotnēs, jo būvmateriāli bija ļoti pieprasīti. Mūsu Latvijas uzņēmuma gadījumā tā bija pāreja no būvmateriālu tirgošanas uz ražošanu, jo tika iegādāta Bauroc ražotne Saulkalnē. Latvijas teritorijā un visā Baltijā tika uzbūvētas vairākas būvniecības bloku ražotnes, kas krīzes laikā 2009. un 2010. gadā stāvēja dīkā atbilstoši tam, kā samazinājās celtniecības apjomi. Pēc tam, kad tirgus atjaunojās 2012.-2013. gadā, vērtējot situāciju kopumā, mēs redzējām, ka kopējās ražošanas jaudas Latvijā un Baltijā ir pārāk lielas attiecībā ne tikai pret aktuālo, bet arī pret tālākā nākotnē iespējamo pieprasījumu. Bauroc AS grupā izlēmām spert kardinālus soļus. Izvērtējot tirgu un balansējot potenciālās ražošanas jaudas, mēs savu ražotni, kas atradās Saulkalnē, pārdevām, izvedot tehnoloģisko līniju ārpus ES, un neilgi pēc tam iegādājāmies aktīvus no TexoBlock. Tāda firma vēl pastāv, bet ar Bauroc tai nav nekāda sakara. Mēs no tās iegādājāmies nekustamos īpašumus un tehnoloģisko ražošanas līniju. Šobrīd attīstām un pilnveidojam ražošanas tehnoloģiju, lai būvmateriāli atbilstu augstajiem Bauroc standartiem.

/ Publicitātes foto

- Uzlabojat ražošanu ražošanas gaitā.

- Mēs papildinām tehnoloģiju ar inovatīviem risinājumiem, lai nodrošinātu efektīvāku un kvalitatīvāku ražošanu. Celtniecības bloki ir izteikti sezonāls materiāls. Vasarā notiek aktīvā būvniecība, bet ziemā saražotie bloki tiek uzkrāti noliktavās. Bauroc nomenklatūra ir plaša, un ne par velti mūsu sauklis ir «Visur būvniecībā!», kas labi raksturo plašo sortimentu. Piedāvājam, sākot no energoefektīvajiem ārsienu blokiem, kas ir pielietojami bez papildu siltināšanas, iekšējām starpsienām nesošos un arī nenesošos blokus, kā arī armētos izstrādājumus, kas ir pārsedzes virs logiem un durvīm, pārseguma starpstāvu paneļi un arī sienu paneļi. Armētie izstrādājumi tiek ražoti mūsu Igaunijas ražotnē.

Bauroc ražo autoklavēto gāzbetonu, kas ir minerāls materiāls un kura galvenās sastāvdaļas ir kvarca smilts, kaļķis, ģipsis un cements. Raugoties no vides aspekta, tas ir produkts, kas prasa salīdzinoši maz izejvielu un apstrādes enerģijas. Izejmateriālu ir līdz pat četrām piecām reizēm mazāk nekā citiem līdzīgiem būvmateriāliem. Tas pats attiecas uz apstrādes enerģijas patēriņu. Tātad - tas ir videi draudzīgs materiāls ar nākotnes potenciālu. Līdzīgi arī attiecībā uz enerģijas patēriņu un CO2 emisiju. Attiecīgi arī izmaksas ir zemākas, un līdz ar to mēs varam piedāvāt konkurētspējīgas norobežojošo konstrukciju cenas.

- Kādas ir galvenās būvmateriālu prasības attiecībā uz jūsu produkciju?

- Latvijas normatīvajos aktos ir noteikti kritēriji, cik energoefektīvām jābūt mājām, un tāpat arī būvmateriāli tiek iedalīti saskaņā ar to tehniskajām īpašībām. Jau 2013. gadā Ministru kabinets ar noteikumiem Nr. 383 paziņoja grafiku, kā turpmākajos gados būs jāpalielina energoefektivitātes līmenis jaunbūvēm. Atskaites punkts vajadzīgajam energoefektivitātes līmenim ir ēkas būvniecības ieceres apstiprināšanas diena. Jau sākot ar 2021. gada 1. janvāri, jaunbūvēm būs jāatbilst «gandrīz nulles enerģijas ēkas» prasībām.

- Skan vilinoši, bet vienlaikus arī aizdomīgi - vai tiešām ēkas nevajadzēs apkurināt nemaz?

- Nē, kurināt tomēr vajadzēs. Gandrīz nulles enerģijas ēkās primārais kopējais enerģijas patēriņš nedrīkstēs pārsniegt 95 kilovatstundas uz kvadrātmetru gadā. Protams, ēkās būs jāizmanto augstas energoefektivitātes sistēmas, nedrīkstēs būt uzstādītas zemas lietderības fosilās enerģijas iekārtas un vismaz daļēji būs jānodrošina atjaunojamās enerģijas izmantošana. Ēkas apkures energoefektivitātes rādītājam būs jāatbilst A klasei, kas ir ne vairāk kā 40 kWh/m2 gadā.

- Šīs ēkas A klasei noteiktās 40 kilovatstundas ir daudz vai maz attiecībā pret tagadējām būvniecības iespējām?

- Priekš jaunbūvēm minētais enerģijas patēriņš apkurei ir mierīgi sasniedzams. Mēs jau vairākus gadus piedāvājam būvmateriālus, kuru izmantošanas gadījumā siltuma patēriņš uz ēkas platības kvadrātmetru nepārsniedz šos norādītos 40 kWh/m2 gadā. Ir piemēri, kā, būvējot kompleksi no Bauroc būvniecības sistēmas, bez nekādiem citiem siltināšanas paņēmieniem, šis rādītājs sarūk līdz 19 kWh/m2 gadā. Tātad, izmantojot Bauroc komplekso sistēmu, ēkas ir efektīvākas, nekā to prasa nulles enerģijas ēkas noteikumi.

- Esam nonākuši pie paša galvenā - pie Bauroc būvmateriāliem.

- Mēs ražojam būvmateriālus, kas pilnībā apmierina Latvijas būvnormatīvu LBN 002-19 Ēku norobežojošo konstrukciju siltumtehnika. Tas nosaka maksimālās siltuma caurlaidības koeficienta vērtības (U vērtības). Kas attiecas uz sienām - šī U vērtība ir 0,23. Energoefektīvo ārsienu ECOTERM+500 mm platuma blokiem šis U koeficients ir 0,15. Tas nozīmē, ka sienas drīkst būvēt bez papildu siltumizolācijas, bet ievērojot ēkas kopējo energopatēriņu apkurei. Šis Bauroc materiāls ir vairākus soļus priekšā Latvijas būvnormatīvu prasībām, un papildu siltināšana nav nepieciešama. Tā ir viena no mūsu priekšrocībām. Mēs piedāvājam ārsienu, nesošo iekšsienu un nenesošo starpsienu blokus, armētos paneļus, ar kuriem var ieklāt starpstāvu pārsegumus, armētos pārsedžu izstrādājumus, kas lietojami virs logiem un durvīm, kā arī kāpnēm. Izmantojot Bauroc komplekso būvmateriālu risinājumu, var mierīgi uzbūvēt nulles enerģijas ēku.

- Ēku dzīvošanai vai atskaitēm par Eiropas Savienības prasību izpildi?

- Gāzbetonam ir virkne labu īpašību. Gāzbetons ir ugunsdrošs un energoietilpīgs, kas nodrošina mājā patīkamu mikroklimatu. Mājas iekštelpas tiek kompleksi uzsildītas līdz 22 grādiem, un šādai ēkai nebūs nekādu nekontrolētu siltuma zudumu. Viendabīgi no gāzbetona būvētās mājās nebūs tā, ka jūs sēžat telpā un jūtat, ka no kāda stūra nāk vēsums. Bez augstiem energoefektivitātes rādītājiem ārsienām, mūsu materiāliem ir arī M1 sertifikāts atbilstoši Skandināvijas prasībām, jo mēs savu produkciju piedāvājam arī šajā tirgū. Tas nozīmē, ka materiāls ir ekoloģisks, no tā nenāk ne jonizētais starojums, ne ķīmisko vielu izgarojumi. Attiecīgi - mūsu materiāls ir rekomendējams slimnīcām, rehabilitācijas centriem, sociālajām mājām, kur mikroklimatam jābūt uzturētam ļoti kvalitatīvam.

- Kur jūsu būvmateriālus var iegādāties?

- Šos būvmateriālus piedāvā mūsu sadarbības partneri - pēc būtības tie ir visi lielākie būvmateriālu tirgotāji (Depo, Senukai, Kurši, Būvniecības ABC u. c.). Tur var droši griezties un jautāt par Bauroc materiāliem. Ja nepieciešama informācija par būvmateriālu atbilstību projektam, to viegli saņemt arī no mums. Mēs klientiem sniedzam arī nepieciešamo Bauroc būvmateriālu aprēķina pakalpojumu, kuru sagatavojam pēc pasūtītāja projekta. Aprēķinām - cik nepieciešami bloki, cik daudz līmes, cik daudz armēto izstrādājumu. Šis pakalpojums ir bez maksas.

- Kādas ir projektēšanas un būvniecības aktualitātes privātmāju segmentā?

- Privātmāju saimnieki arvien vairāk pievērš uzmanību būvmateriālu izvēlei un grib energoefektīvas ēkas. Tas nozīmē, ka aizvien vairāk tiek izvēlēts ECOTERM+500 bloks kompleksā risinājumā kopā ar Bauroc gatavajām pārsedzēm un pārseguma paneļiem. Regulāri piedalāmies būvniecības izstādēs, tajā skaitā lielākajā izstādē Baltijā, kas notiek pavasarī Ķīpsalā, Māja 2020. Arī šogad mēs tur piedalīsimies. Šajā izstādē mēs tiekamies ar esošajiem un potenciālajiem klientiem. Viņi nāk konsultēties, kādu konstrukciju labāk izvēlēties atkarībā no tā, kādas tehniskās prasības mājai izvirzītas. Par to mēs arī ikdienā konsultējam klientus savā Rīgas birojā. Ļoti bieži nāk klienti ar atsauksmēm: «Es pagājušogad samērā ātri uzbūvēju māju no jūsu materiāliem un tagad jau baudu patīkamo ēkas klimatu», bet bieži mēdz rasties arī papildu jautājumi: «Man vajag kaut ko piestiprināt pie sienām, kādus stiprināšanas elementus lietot» u. tml. Jautājumi tiek pastāvīgi uzdoti, un mēs cenšamies pastāvīgi atbildēt. Plašu informāciju mēs uzturam mūsu mājaslapā www.bauroc.lv. Tur ir sadaļas amatieriem par pielietošanas tehnoloģijām, kā līmēt blokus un būvēt starpsienas, līdz pat ļoti profesionālām un niansētām sadaļām arhitektiem un būvniekiem. Viņiem es rekomendēju izmantot sadaļu ar mezglu risinājumiem. Piemēram, kā būvēt pamatus? Ir vairāki pamatu varianti. Tālāk - kā būvēt sienas, kā savienot starpstāvu pārsegumus ar sienām. Visi šie risinājumi ir pieejami gan PDF formātā, gan DVG formātā, ko projektētājs var ievietot savā projektā. Ziemā, kas ir būvniecībai salīdzinoši klusāks laiks, sadarbībā ar partneriem veicam semināru sesiju, tajā skaitā izbraukuma seminārus pa visu Latvijas teritoriju. Tie ir semināri profesionāļiem - arhitektiem, projektētājiem, būvniekiem. Seminārus vada pieredzējuši speciālisti, kas sekojuši Latvijas būvnormatīvu aktualitātēm, konsultējuši celtniekus būvlaukumos un redzējuši, kas notiek ar mūsu būvmateriāliem praksē, tajā skaitā redzējuši kļūdas šo materiālu izmantošanā. Šī visa informācija tiek apkopota semināra programmā.

- Vai celtniecības bloki noder arī apjomā lielām ēkām?

- Kā jau minēju, Bauroc sauklis skan: «Visur būvniecībā!» Daudzstāvu ēkas, kas augstāka par pieciem stāviem, nesošo sienu tikai no blokiem salīmēt nevar, un daudzstāvu ēkās kā nesošā konstrukcija parasti tiek izmantots monolītais dzelzsbetona karkass, kuru aizpilda ar gāzbetona blokiem un starpsienām. Ir arī citi pielietojuma veidi gāzbetona blokiem - industriālās ēkas. Viens tāds piemērs bija milzīgs loģistikas centrs - tātad noliktava, kurā tiks novietotas daudz un dažādas preces. Ugunsdrošības prasībās šādos gadījumos liek norobežot noteikta izmēra zonas ar nedegošām starpsienām. Gāzbetona bloks ir pilnīgi nedegošs materiāls, tāpēc ugunsdrošības prasības tiek pilnībā izpildītas ar šāda materiāla starpsienām. Ja gadījumā ugunsnelaime notiek, paliek laiks un iespējas to novērst, kā arī ēku pietiekami ātri atjaunot, jo gāzbetona bloki taču nav sadeguši. Tas pats attiecas uz visiem Bauroc būvmateriāliem.

- Vai bloki ir pielietojami reprezentatīvu ēku būvniecībai?

- Ir virkne šādu ēku piemēru. Piemēram, jaunās baznīcas Latvijā. Viena no pirmajām baznīcām, kas 2004. gadā tika būvēta no Bauroc materiāliem, ir redzama Rīgā, Augusta Deglava ielā, modernisma stilā, kur no pirmā acu uzmetiena nemaz nepateiksi, kas šī ēka ir. Savukārt liela baznīca no Bauroc gāzbetona ir uzbūvēta Valmierā.

- Vai varam gaidīt jaunumus Bauroc būvmateriālu piedāvājumā?

- Noteikti. No vienas puses, mums jāpiemērojas tam, kā mainās Ministru kabineta noteikumos un būvnormatīvos noteiktās prasības, bet arī paši attīstām ražošanas tehnoloģijas un radām jaunus materiālus, par kuriem stāstām semināros projektētājiem, arhitektiem un gala patērētājiem. Kurš tad cits par mūs materiāliem stāstīs, ja ne mēs paši. Baltijā un Skandināvijā daudzi jau zina, ka mūsu materiāls ir energoefektīvs, siltumnoturīgs, nestspējīgs. Šo labo īpašību dēļ mūsu ražotie materiāli tiek samērā plaši pielietoti.

***

Fakti

Kā attīstījusies ražošana ar Bauroc zīmolu:

• SIA Bauroc ir Bauroc AS grupas uzņēmums

• Grupas mātes kompānija radīta Igaunijā 2001. gadā ar nosaukumu AEROC

• Grupas meitas uzņēmumi darbojas Latvijā un Lietuvā

• Latvijā Bauroc būvmateriāli tiek piedāvāti kopš 2001. gada

• SIA Bauroc Latvijā tika reģistrēts 2003. gadā

• Iepriekšējais nosaukums Aeroc pret tagadējo Bauroc tika nomainīts 2017. gada martā

• 2018. gadā Bauroc pārdeva rūpnīcu Saulkalnē, bet 2019. gadā iegādājās gāzbetona ražošanas tehnoloģiju Ogrē (bijušos TexoBlock īpašumus)

• Šobrīd ar Bauroc grupas būvmateriāliem tiek būvētas ēkas Baltijā, Skandināvijā, Polijā un Vācijā