Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Gripas intensitāte samazinās; visvairāk saslimušo joprojām Jēkabpilī

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Lai gan gripas saslimstība valsts mērogā samazinās, Gulbenē, Rīgā un Jēkabpilī intensitāte pieaugusi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) publiskotais gripas un akūto augšējo elpceļu infekciju monitoringa pārskats.

Pagājušajā nedēļā vislielākā gripas saslimstība joprojām reģistrēta Jēkabpilī, kur intensitāte sasniegusi 374,4 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem. Visās Latvijas administratīvajās teritorijās izņemot Jūrmalu reģistrēti gripas saslimšanas gadījumi.

Tomēr gripas saslimstība pagājušajā nedēļā nokritusies līdz 64,3 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem. Arī slimnīcās ievietoto jeb stacionēto pacientu skaits ir samazinājies - pagājušajā nedēļā kopumā stacionēti 87 pacienti, no kuriem 25 konstatēta gripas izraisīta pneimonija. Salīdzinājumam, nedēļā no 3.februāra līdz 9.februārim stacionēto skaits sasniedza 96 pacientus.

Savukārt saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām nedaudz samazinājās, norāda SPKC. Vienlaikus saslimstība bijusi zemāka nekā iepriekšējās sezonās. Līdzīgi kā līdz šim - visbiežāk slimojuši bērni līdz 14 gadu vecumam. Pneimoniju gadījumos ambulatorajās iestādēs pagājušajā nedēļā vērsušies 44 pacienti, kas ir par diviem pacientiem mazāk nekā nedēļu iepriekš.

No visiem 1071 šosezon stacionētā pacienta 280 jeb 26% bijuši vecumā līdz četriem gadiem un 332 pacienti jeb 31% - vecumā no pieciem līdz 14 gadiem. Savukārt 357 pacienti jeb 33% bijuši vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Vismazāk stacionētu gripas pacientu bijis vecumā virs 65 gadiem - kopumā 102 jeb 10%.

Kopš sezonas sākuma ģimenes ārstu praksēs noteikti 1548 gripas gadījumi. SPKC informē, ka biežāk ar gripu slimo līdz 14 gadu vecumam. Aizvadītajā nedēļā saslimstības pieaugums novērots vien vecuma grupā līdz četriem gadiem.

Savukārt saslimstība ar akūtu augšējo elpceļu infekcijām izvadītajā nedēļā sasniegusi 1024,4 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

Kā norāda SPKC, vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki pacienti un tie, kam ir hroniskas saslimšanas, piemēram, sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskās slimības, cukura diabēts, kā arī onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

SPKC atgādina, ka vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas 14 dienu laikā pēc vakcinācijas un gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus - līdz pat maija beigām, vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā, uzsver SPKC speciālisti, piebilstot, ka arī veselības aprūpes darbiniekiem ieteicams būt vakcinētiem, lai aizsargātu savus pacientus un sevi.