Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Slimnīcas valdes loceklei jāaiziet, jo pati lēma par savu algu

© Pixabay

Veselības ministrija no amata atsaukusi Piejūras slimnīcas valdes locekli Eviju Siliņu, jo konstatējusi viņas darbībā būtiskus pārkāpumus. Veselības ministre Ilze Viņķele norīkojusi veikt pārbaudes arī citās slimnīcās, kurās valsts ir kapitāldaļu turētāja.

Piejūras slimnīca atrodas Liepājā un vēl līdz šā gada sākumam ārstēja pacientus gan ar onkoloģiskām, gan psihiatriskām slimībām, taču pēc slimnīcas reformēšanas no šā gada 1. janvāra vēža pacientu ārstēšana pārcelta uz Liepājas reģionālo slimnīcu. Evija Siliņa, kura bija slimnīcas valdes locekle, bet vienlaikus ir ārste psihiatre, atbrīvota no amata pēc Veselības ministrijā notikušās Piejūras slimnīcas kapitāldaļu turētāja ārkārtas sanāksmes. Piejūras slimnīcā īstenotas pārbaudes laikā tika atklāts, ka valdes locekle ir pārkāpusi amata pilnvaras, nosakot sev papildu atalgojumu ārpus vienotās atlīdzības sistēmas apmēra. Kā Neatkarīgajai paskaidroja Veselības ministrijā, pārbaude vispār tika veikta, jo, strādājot pie slimnīcas reorganizācijas, ministrijas rīcībā nonāca informācija, kura iepriekš nebija zināma, bet kas bija pietiekami nozīmīga, lai pastiprināti vērtētu valdes locekles darbu.

Pārbaudē konstatēts, ka slimnīcas valdes sēdēs ir apstiprināts amatu apmaksas saraksts un šajā sarakstā ir iekļauti arī amati, kurus pilda un par kuriem atlīdzību saņem E. Siliņa - bērnu psihiatrs un psihiatrs dežūrārsts. «Evija Siliņa ir pieņēmusi lēmumus par sev nosakāmo atlīdzību, bet slimnīcas valdes loceklim nav tiesību saņemt atlīdzību par cita amata pienākumu izpildi kapitālsabiedrībā ārpus vienotās atlīdzības sistēmas apmērā noteiktā. Tas bija arī iemesls, kāpēc tika nolemts atsaukt Eviju Siliņu no slimnīcas valdes locekles amata,» pastāstīja Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders.

Teorētiski valdes loceklis, kas ir arī ārsts, var saņemt atalgojumu par pacientu ārstēšanu, bet nedrīkst pats attiecībā uz sevi pieņemt lēmumus, tas jāsaskaņo ar Veselības ministriju. Lai pārliecinātos par līdzīgu gadījumu neesamību citās slimnīcās, veselības ministre uzdevusi pārbaudes veikt arī citās ārpus Rīgas esošajās kapitālsabiedrības, kurās Veselības ministrija ir valsts kapitāla daļu turētāja. Piejūras slimnīcas vadībā turpina strādāt valdes priekšsēdētājs Artūrs Bērziņš, kurš vada arī citu psihiatrisko slimnīcu Jelgavā - Ģintermuiža. Tas nav nekas pārsteidzošs, jo nākotnē šīs abas slimnīcas tiks apvienotas. Veselības ministrijā to apstiprina, norādot, ka «pašlaik turpinās Piejūras slimnīcas reorganizācijas process, apvienojot to ar slimnīcu Ģintermuiža». Pagaidām abas slimnīcas turpinās vadīt A. Bērziņš, bet, kad būs noslēgusies reforma, Veselības ministrija varētu apsvērt, vai meklēt slimnīcas vadībā vēl kādu valdes locekli. Neatkarīgā rakstīja, ka šā gada 1. janvārī jau ir sākta Piejūras slimnīcas reformēšana - Liepājas reģionālajai slimnīcai ir pievienots onkoloģisko pacientu stacionārais aprūpes profils no Piejūras slimnīcas.