Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Rosina apvienot aprūpes centrus "Vidzeme" un "Zemgale"; vairāki darbinieki zaudēs darbu

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Labklājības ministrija ar šī gada 1.jūliju rosina reorganizēt valsts sociālās aprūpes centru (VSAC) "Vidzeme", pievienojot to centram "Zemgale".

Kā aģentūru LETA informēja labklājības ministres padomniece komunikācijas jautājumos Liesma Kalve, šobrīd sabiedriskajai apspriešanai ir nodots valdības rīkojuma projekts, kas paredz minētās izmaiņas.

"Valsts pārvaldes iestāžu un ierēdņu skaita samazināšana ir ne tikai valsts reformu plāna uzdevums, bet arī partijas "KPV LV" viens no pamata uzstādījumiem partijas priekšvēlēšanu programmā. Esam uzsākuši sekmīgu to realizāciju un soli pa solim virzīsimies uz priekšu," pauda labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Pašlaik VSAC "Vidzeme" pakalpojumus saņem 652 klienti un nodarbināti 378 darbinieki, bet VSAC "Zemgale" pakalpojumus saņem 749 klienti un nodarbināti 464 darbinieki.

Reorganizācijas laikā paredzēta administrāciju apvienošana. Savukārt pēc apvienošanas tiks izvērtētas atsevišķu darbinieku veicamo darbu apjoms un pienākumi, norādīja Kalve, uzsverot, ka darbinieku skaits valsts sociālos aprūpes centros pēc reorganizācijas samazināsies.

Viņa piebilda, ka pašlaik Labklājības ministrijas (LM) padotībā atrodas pieci valsts sociālās aprūpes centri - "Rīga" ar sešām filiālēm, "Kurzeme" ar sešām filiālēm, "Zemgale" ar piecām filiālēm, "Latgale" ar piecām filiālēm un "Vidzeme" ar trīs filiālēm. Pēc divu VSAC administrāciju apvienošanas piecu centru vietā būtu četri - "Rīga", "Kurzeme", "Zemgale" un "Latgale".

LM uzskata, ka izmaiņu rezultātā valsts pārvaldē lietderīgāk tiks izmantoti finanšu resursi un iedzīvotāji saņems kvalitatīvākus pakalpojumus.

"Tādu pat efektu var panākt arī ar mazo iestāžu darbības revīziju. Tādējādi būtu iespējams nodrošināt visefektīvāko institucionālās pārvaldības modeli, būtiski ietaupīt līdzekļus un padarīt iestādes darbu vienkāršāku un saprotamāku sabiedrībai," norāda LM.

Ministrijā uzsver, ka labklājības nozare mērķtiecīgi virzās uz darba procesu pārskatīšanu, kas secīgi nozīmē iestāžu un administrāciju skaita samazināšanu. Optimizācijas rezultātā pērn nozarē samazinātas 133 darba vietas, lepojas LM.

VSAC "Zemgale" direktors Kristaps Keišs aģentūrai LETA pastāstīja, ka, samazinot administrācijas darbinieku skaitu, plānots izveidot darba vietas speciālistiem darbam ar klientiem - aprūpētājiem, fizioterapeitiem un citiem. Viņš neslēpa, ka arī pašlaik atrast noteiktas jomas speciālistus nav viegli, tāpēc idejas līmenī ir mobilo vienību izveidošana, kas nozīmē, ka speciālisti apbraukās filiāles, sniedzot pakalpojumus to klientiem.

Keišs ir pārliecināts, ka darba organizēšanā pēc VSAC apvienošanas problēmu nebūs, jo arī pašlaik daudzi procesi tiek nodrošināti elektroniski. Pašlaik tiek domāts, kā elektroniski veikt rēķinu un pavadzīmju apriti. Savukārt saziņai ar filiāļu darbiniekiem plānots praktizēt video konferences.

Apvienošana neietekmēs filiāļu un klientu skaitu, apgalvoja "Zemgales" vadītājs.