Gulbenē svinēs Bānīša svētkus

Šodien Gulbenes-Alūksnes šaursliežu dzelzceļā tiks svinēti desmitie Bānīša svētki.

Svētkos būs iespēja vizināties mazajā svētku vagoniņā un iepazīt tuvāk Bānīša mājvietu un apkārtni. Šogad Bānīša pirmajā pieturvietā - Gulbenes stacijā - apmeklētājus priecēs pūtēju orķestri, pilsētu pašdarbības kolektīvi, radošās darbnīcas bērniem un Bānīša fotostudija, Stāmerienā būs gadatirgus un dažādi priekšnesumi visas dienas garumā.

Papardes stacijā dzelzceļnieki sagatavojuši gardus cienastus un neparastus pārsteigumus tikai svētku vilciena pasažieriem, bet maršruta galapunktā - Alūksnē - viesus gaida bērnu solo grupas koncerts, Rīgas dramaturgu izrāde "Kā Sarkangalvīte ar vilku spēlējās", grupa "Borowa MC", jauniešu deju kolektīvi un citi priekšnesumi.

Šogad Gulbenes-Alūksnes bānītis un AS "Pasažieru vilciens" par godu svētkiem organizē specvilcienu Rīga-Gulbene-Rīga, kas no Rīgas aties plkst.8.08 un atgriezīsies Rīgā plkst.23.30.

Gulbenes-Alūksnes bānītis ir pēdējais regulāri kursējošais šaursliežu dzelzceļš ne tikai Latvijā, bet arī visā Baltijā, un, lai suminātu šo unikālo vēstures un kultūras objektu, kopš 2000.gada katru septembra pirmo sestdienu tiek rīkoti Bānīša svētki.

Gulbenes-Alūksnes dzelzceļa posms ir vienīgais vispārējās lietošanas šaursliežu dzelzceļš Baltijā. 33 kilometrus garais posms ir saglabājies no šaursliežu dzelzceļa līnijas Stukmaņi-Valka, kuras ekspluatācija sākās 1903.gadā. Gulbenes-Alūksnes bānītis ir vienīgais dzelzceļš Latvijā, kurš atzīts par valsts nozīmes kultūras pieminekli. Šo dzelzceļa līniju apsaimnieko privāta kompānija "Gulbenes-Alūksnes bānītis", kura ir FEDECRAIL (Eiropas Tūrisma un muzejdzelzceļu federācijas) biedre.