Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Bērniem zobārstu nepieejamību reģionos plāno risināt ar kompensācijām

© Pixabay

Lai stimulētu bērnu zobārstniecības pakalpojumu pieejamību, Veselības ministrija (VM) rosina izsniegt kompensācijas zobārstiem, kuri izvēlas strādāt reģionos, pavēstīja ministrijas pārstāve Anna Strapcāne.

Plānots, ka attiecīgos noteikumus skatīs nākamajā Ministru kabineta sēdē, 11.februārī.

Līdzīga iniciatīva darbojas kopš 2018.gada jūlija. Izvēloties pārcelties strādāt ārpus Rīgas, ārstniecības personas var saņemt finansiālu atbalstu. Proti, ārstniecības persona, kura piekrīt strādāt ārpus galvaspilsētas vismaz piecus gadus, sniedzot valsts apmaksātus pakalpojumus, var saņemt vienreizēju pārcelšanās kompensāciju, kas tiek piešķirta arī par katru ģimenes locekli. Vienlaikus tiek kompensēti arī dzīvošanas izdevumi pirmo divu gadu garumā, norādīja VM pārstāve.

Līdz šim ārstniecības personu interese bijusi liela, taču, lai ārpus Rīgas dzīvojošajiem iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi, tostarp zobārstniecība, būtu vēl pieejamāki, VM plāno paplašināt ārstniecības personu loku, kas var pieteikties atbalstam. Kā rezultātā arī tiktu stimulēta bērnu zobārstniecības pakalpojumu pieejamība, skaidroja Strapcāne.

Lai realizētu šādu ieceri plānots piesaistīt Eiropas Sociālā fonda līdzekļus.

Tomēr gadījumā, ja pakalpojumu pieejamību neizdosies veicināt ar esošajām iecerēm, VM varētu apsvērt rosināt izmaiņas zobārstu sertifikācijas kārtībā, klāstīja ministrijas pārstāve.

Vienlaikus VM atgādina, ka zobārstniecības pakalpojumus bērniem var nodrošināt gan zobārsti, gan bērnu zobārsti. Ņemot vērā, ka bērnu zobārstu specialitāti iegūst rezidentūrā, līdz ar to šiem speciālistiem ir saistošs nosacījums, ka pēc valsts apmaksātās rezidentūras beigšanas ir jāstrādā trīs gadi specialitātē Latvijas Republikas teritorijā publiskas personas izveidotā ārstniecības iestādē. Pie tam, ja ir noslēgta vienošanās ar ārstniecības iestādi vai pašvaldību ārpus Rīgas par darba tiesisko attiecību uzsākšanu pēc rezidentūras, tad trīs gadi ir jāstrādā konkrētajā iestādē, skaidroja Strapcāne.

Jau ziņots, ka Lielo pilsētu asociācija trešdien, 5.februārī, tikās ar VM valsts sekretāri Dainu Mūrmani-Umbraško, lai pārspriestu bērnu zobārstu pieejamības problēmu.