Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Neatkarīgā" Tukumā. Tukuma ūdens: vēlamies dzīvot zaļi

IZAUGSME. Esam gandarīti, ka Tukuma iedzīvotāji arvien vairāk izmanto centralizētos ūdensapgādes un kanalizācijas tīklus, teic Ainārs Feldmanis © Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

2019. gada maijā pilnībā tika pabeigti būvdarbi projekta Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Tukumā, II kārta ietvaros. Projekta ietvaros izbūvēti 2,233 kilometri jaunu kanalizācijas tīklu un pārbūvēti 0,123 kilometri esošo kanalizācijas tīklu. Vienlaikus ar ES līdzfinansētā projekta realizāciju, kas paredz tikai kanalizācijas tīklu izbūvi, uzņēmums no saviem līdzekļiem un ar pašvaldības atbalstu īstenoja arī dzeramā ūdens apgādes sistēmas izbūvi. Pēc projekta realizācijas 99,3 procentiem Tukuma pilsētas aglomerācijā dzīvojošiem iedzīvotājiem ir iespēja pieslēgties centralizētās kanalizācijas sistēmai.

Neskatoties uz to, ka ūdenssaimniecības tīklu paplašināšanas projekti Latvijas pilsētās tiek realizēti jau vismaz desmit gadu, statistikas dati rādīja, ka ūdenssaimniecību ietvaros saražotā un pārdotā ūdens apjoms palēnām samazinājās. Tukumā zemākais pārdotā ūdens apjoms fiksēts 2016. gadā, bet jau 2017. gadā tas stabilizējās, un nu jau divus gadus pēc kārtas pārdotā ūdens apjoms pieaug. Tas nozīmē, ka uzlabojas arī ūdenssaimniecības finanšu rādītāji un uzņēmums var plānot attīstību. Vērtējot iepriekšējo gadu, SIA Tukuma ūdens valdes loceklis Ainārs Feldmanis klāsta: «Lai gan precīzi dati vēl nav apkopoti, varam lēst, ka aizvadītais gads mums ir bijis saimnieciski veiksmīgs - palēnām pieaug kopējais pārdotā ūdens apjoms, kā arī samazināti ūdens zudumi tīklos. Tas dod mums iespēju plānot investīcijas jaunu tehnoloģiju ieviešanā un tehniskā nodrošinājuma pilnveidošanā.»

Lai samazinātu ūdens zudumus tīklos, uzņēmuma pārstāvji ņēmuši par paraugu Cēsu un Siguldas kolēģu pieredzi un arī Tukumā tiek ieviesta ūdens plūsmas monitorēšana - uz maģistrālajiem tīkliem tiek uzstādīti ūdens skaitītāji un to pastāvīga monitorēšana dos iespēju konstatēt ūdens plūsmas apjomu visu diennakti. Tāpat tiek pielietotas mūsdienīgas tehnoloģijas, tostarp zemes mikrofoni un koleratori, kas dod iespēju precīzi noteikt bojājuma vietu un veikt nepieciešamo remontu.

Vaicāts par cēloņsakarībām, kas veicinājušas ūdens patēriņa pieaugumu, Feldmanis min vairākas. Viena no tām ir pieslēgumu izveidošana jaunbūvētajiem tīkliem. Šo procesu veicinājis pašvaldības finansiālais atbalsts, sedzot 60% no pieslēguma izbūves izmaksām. Arī sausās vasaras, kuru rezultātā daudzās akās aptrūkās ūdens, ir cēlonis iedzīvotāju vēlmei pieslēgties centralizētajai ūdens apgādei. Vienlaikus aktualizēts ir decentralizēto notekūdeņu savākšanas ietaišu reģistrs - likums paredz, ka līdz šā gada beigām visām decentralizētajām notekūdeņu savākšanas ietaisēm ir jābūt inspicētām un reģistrētām. Daudziem nāksies izvēlēties vai nu pieslēgties centrālajiem tīkliem, vai pārbūvēt neatbilstošās iekārtas. Reģistra izveidi pašvaldība deleģējusi SIA Tukuma ūdens.

Domājot ne tikai par tīru dzeramo ūdeni un kvalitatīvu notekūdeņu savākšanu un attīrīšanu, bet arī par uzņēmuma ilgtspēju un efektivitāti, atbilstoši šodienas valdošajām tendencēm, SIA Tukuma ūdens par saviem līdzekļiem īsteno virkni projektu, kas ilgtermiņā atstās pozitīvu iespaidu gan uz uzņēmuma finanšu resursu efektīvu izmantošanu, gan vidi. Jāteic, ka Tukums nav pirmais ūdenssaimniecības uzņēmums Latvijā, kurš īsteno saules enerģijas projektu. Saules paneļi jau ir uzstādīti Liepājas un Madonas nozares uzņēmumos, un līdzīgu projektu plāno attīstīt arī valmierieši. Uzņēmuma vadītājs stāsta: «Pie notekūdeņu attīrīšanas ietaisēm ir neliela pļaviņa, ko varam izmantot saules paneļu parka izveidošanai. Iegūtā enerģija tiks ražota un izmantota, lai segtu daļu elektroenerģijas patēriņa notekūdeņu attīrīšanas ietaisēs. Saules enerģijas parks ir veidots ar aprēķinu, lai saražotā elektroenerģija tiek izmantota tikai notekūdeņu attīrīšanas iekārtās. Esam aprēķinājuši, ka saules enerģijas parks atmaksāsies septiņu līdz astoņu gadu laikā.»

Vienlaikus tiek īstenoti ēku energoefektivitātes projekti, iegādātas mūsdienīgas tehnoloģijas un atjaunots tehnikas parks, lai uzņēmums efektīvi strādātu ilgtermiņā.

*Pielikums NEATKARĪGĀ TUKUMĀ veidots no apmaksātiem materiāliem