Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Neatkarīgā" Tukumā. Slimnīcas aktualitāte: aprūpe un rehabilitācija

APRŪPES nodaļa daudziem ir izeja bezizejā, jo šeit ir iespējams saņemt atbilstošu terapiju un rūpes, atzīst Dzintra Rabkeviča (no labās) un Sanita Kaminska © Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Pildot otrā līmeņa slimnīcas funkcijas, izvērtējot savas iespējas un apkārtnes iedzīvotāju vajadzības, kā arī valstiski atbalstītās jomas, Tukuma slimnīca arvien lielāku pakalpojumu grozu piedāvā hronisko pacientu un paliatīvajai aprūpei, kā arī rehabilitācijai.

Steidzami vajadzīgs ārsts rehabilitologs

Kā pozitīva tendence vērtējama valdības attieksmes maiņa pret rehabilitāciju - protams, situācija ne tālu nav spoža, jo paredzētais finansējums ir nepietiekams, taču tas ir vairāk nekā nemaz. Tukuma slimnīca ir izveidojusi labu fizioterapeitu komandu un rehabilitācijas nodaļu ar plašu pakalpojumu klāstu. Apkārtnes iedzīvotājos tā radījusi lielu interesi, un cilvēki šurp nāk gan uz individuālajām, gan grupu nodarbībām, masāžām un saņem citus rehabilitācijas pakalpojumus. Speciālisti strādā arī ar bērniem. Šodien nodaļas turpmākajai attīstībai ir sarežģīta situācija - slimnīcā strādājošais rehabilitācijas ārsts ir devies strādāt citur. Slimnīcas valdes locekle Dzintra Rabkeviča izsaka cerību: «Varbūt ar laikraksta starpniecību mums izdosies piesaistīt ārstu rehabilitologu, jo ilgstoši nodaļa nevar strādāt bez šā speciālista. Pagaidām izlīdzamies ar ģimenes ārstu nosūtījumiem un pacienti meklē šo ārstu Vaivaros vai citās apkārtnes slimnīcās. Mēs būtu priecīgi, ja ārsts Tukuma slimnīcā konsultētu kaut dažas reizes nedēļā, bet, ja uz pilnu slodzi, tad mēs būtu vienkārši laimīgi. Mums ir labi aprīkotas telpas, ir speciālistu komanda, ir kvotas un finansējums, ir pacienti, bet pietrūkst tikai rehabilitologa. Piebildīšu, ka sadarbībā ar novada pašvaldību mums ir iespēja jaunajam speciālistam piedāvāt arī dzīvojamo platību.»

Aprūpes nodaļa saņem visvairāk pateicības vārdu

Hronisko pacientu ārstēšana ilgu laiku mūsu valstī bija atstāta pašplūsmā - slimnīcās tika veikta akūto stāvokļu stabilizēšana, bet turpmākā atlabšana bija pilnīgi pašu pacientu un piederīgo ziņā. Daudzkārt šāda situācija faktiski ir bezizeja. Tāpat katram cilvēkam dzīvē pienāk brīdis, kad spēki ir izsmelti un skaidri manāms laika nogrieznis, kad nāksies no šīs pasaules atvadīties. Tāpat kā piedzimšanai, tā arī aiziešanai ir jābūt cieņpilnai un bez sāpēm. Bieži vien piederīgie to nespēj nodrošināt - ir nepieciešams speciāli apmācīts personāls un medikamenti. Apzinoties šo situāciju, pagājušajā gadā Tukuma slimnīcā ārstes Sanitas Kaminskas vadībā tika izveidota hronisko pacientu un aprūpes nodaļa. Ārste S. Kaminska vēsta: «Pieprasījums pēc mūsu nodaļas ir liels - oficiāli mums ir atvēlētas desmit gultasvietas, bet nepieciešamības gadījumā esam uzņēmuši arī 18 pacientu. Tie ir cilvēki, kuriem pēc akūtās terapijas slimnīcās, tostarp Gaiļezerā vai Stradiņos, nepieciešama vēl simptomātiskā ārstēšana vai sāpju atvieglošana. Darbs šajā nodaļā ir ne tikai emocionāli smags, bet arī fiziski grūts. Mums vajag vairāk personāla, kuri spēj nomazgāt, izgrozīt, izkustināt, pabarot un apkopt gulošu slimnieku - arī gulošajam vajag visu to pašu, ko veselam cilvēkam.» Slimnīcas valdes locekle Dzintra Rabkeviča atzīst, ka valsts piešķirtais finansējums ir mazs, tāpēc ne visas slimnīcas uzņemas atvērt šāda tipa nodaļu. Galvenokārt finansējums pietrūkst vidējā un jaunākā personāla atalgojumam, jo tieši uz šo cilvēku pleciem balstās smagi slimā pacienta labsajūta. Taču, neskatoties uz skaudro realitāti, tieši hronisko pacientu un aprūpes nodaļai tiek veltīts visvairāk pateicības vārdu gan no pašiem slimniekiem, gan viņu piederīgajiem.

Slimnīca bieži vien ir vieta, kur ne tikai ārstē - nereti uz slimnīcu tiek nogādāti pacienti, kuriem nav pat pases. Sociālā darbiniece Laima Zaķe stāsta: «Sadarbībā ar pašvaldības sociālajiem dienestiem risinām daudzas problēmas. Tas attiecas gan uz turpmāko rehabilitāciju, gan nogādāšanu mājās. Ne vienmēr palīdzība ir vajadzīga tikai vientuļajiem cilvēkiem - bieži vien nākas saskarties arī ar piederīgo vienaldzīgu attieksmi vai pat slimnīcai nepelnīti veltītu kritiku. Diemžēl cilvēku, kuriem nav piederīgo, kas par viņiem parūpētos, mazāk nekļūst - no mūsu sadarbības ar sociālo dienestu, ģimenes ārstu un slimnīcas ārstējošo ārstu nereti ir atkarīgs turpmākais cilvēka liktenis.»

Uzlabos slimnīcas vidi

Ar ES fonda atbalstu drīzumā Tukuma slimnīcā sāksies būvdarbi, kuru ietvaros būtiski mainīsies vide. Galvenais akcents tiek likts uz pacientu komforta nodrošināšanu - projekts skars gan ambulatoro daļu, kur tiks uzlabota diagnostikas nodaļa, tostarp rekonstruētas radioloģijas nodaļas telpas un iegādāts jauns rentgens, kā arī papildināts endoskopijas kabinets un rekonstruēts ķirurģijas un traumatoloģijas kabinets. Savukārt stacionāra daļā tiks likvidētas lielās palātas, sadalot tās vienvietīgās un divvietīgās palātās ar atsevišķiem sanitārajiem mezgliem. Plānots, ka projekts tiks pabeigts 2021. gada nogalē.

Dzintra Rabkeviča ir gandarīta, ka pamazām slimnīca mainās un izdodas piesaistīt finansējumu dažādu uzlabojumu veikšanai. Taču ilgstošās reformas un neziņa, rada nevajadzīgu stresu gan mediķos, gan pacientos. «Veselības ministrijas pārstāvji varētu atbraukt pie mums un paskatīties, kas ir nepieciešams lauku reģionu cilvēkam. Pirms pieņemt kādu lēmumu, jautājiet slimnīcu ārstiem un vadītājiem, viņi vislabāk redz, ko vajag mūsu cilvēkiem.

*Pielikums NEATKARĪGĀ TUKUMĀ veidots no apmaksātiem materiāliem