Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Iedzīvotāji vāc parakstus pret Medemciema krustojuma reorganizāciju

© Publicitātes foto

Svētdien, 1.februārī, Medemciema iedzīvotāji ir uzsākuši parakstu vākšanu pret šī gada 29.janvārī VAS “Latvijas Valsts ceļi” preses konferencē paziņoto plānu – Medemciema krustojuma rekonstrukciju (slēgšanu), kuras rezultātā nokļūšanu no Rīgas uz Medemciemu plānots nodrošināt izmantojot Rīgas apvedceļa (A5 un A8) divlīmeņa mezglu, tādējādi liekot iedzīvotājiem nokļūšanai mājās izmantot šo no satiksmes organizācijas viedokļa nedrošo divlīmeņu mezglu un pie tam papildus mērot vairāk nekā 7 km katrā braucienā.

Nepilnu divu dienu laikā ir jau parakstījušies 450 cilvēki. Parakstu vākšana tiek oganizēta vietējā Medemciema veikalā un norisināsies līdz šī gada 29.februārim. Paraksti tiks pievienoti kolektīvajai iedzīvotāju vēstulei un iesniegti Ministru prezidentam, Satiksmes ministrijai un VAS “Latvijas Valsts ceļi”, kā arī citām saistītajām iestādēm.

Iedzīvotāji piekrīt, ka Medemciema krustojums ir nedrošs un tam nepieciešama rekonstrukcija, kā arī atbalsta kreisā pagrieziena aizliegšanu izbraukšanai no Medemciema virzienā uz Jelgavu, izveidojot apgriešanos pretējā virzienā 800 m pirms krustojuma. Tāpat iedzīvotāji būtu gatavi atbalstīt arī kreisā pagrieziena iebraukšanai Medemciemā no Rīgas puses slēgšanu, ja tiku rasts satiksmei drošs un veiksmīgs Medemciema krustojuma risinājums (divlīmeņu mezgls, aplis, luksofors, apgriešanās pretējā virzienā iebraukšanai Medemciemā no Rīgas puses aiz krustojuma (tikai vieglajam transportam)).

Iedzīvotāju aprēķini liecina, ka, ja tiks slēgts kreisais pagrieziens iebraukšanai Medemciemā, tas iedzīvotājiem radīs ievērojumu finansiālo slogu - vidēji mēnesī 20-80 eiro ģimenei atkarībā no piederošo automašīnu un braukšanas reižu skaita, būtisku laika patēriņu nokļūšanai mājās - vidēji 7 min (vidēji mēnesī 3,5 h), samazinās nekustamo īpašumu vērtību, sadārdzinās izmaksas kravu piegādēm, taksometram, sabiedriskajam transportam, apsadzes pakalpojumam, kā arī paildzinās laiku operatīvo transporta līdzekļu nokļūšanai palīdzības sniegšanai Medemciema iedzīvotājiem. Vienalaikus šāds lēmums, respektīvi, papildu nobrauktie 2,5 milj. km gadā atstās būtisku ietekmi uz vidi (7km x 30 dienas x 1000 automašīnas x 12 mēneši).

Jau ziņots, ka LVC Satiksmes organizācijas pārvaldes direktors Māris Zaļaiskalns informēja, ka jau ir noslēgts līgums par Medemciema krustojuma pārbūvi, kur darbus plānots sākt šā gada aprīlī-maijā. Paredezēts, ka šajā krustojumā satiksmes drošības uzlabošanai tiks likvidēts kreisais pagrieziens no Medemciema uz Jelgavu, kā arī kreisais pagrieziens no Rīgas uz Medemciemu.

Projekta realizācijai ir paredzētas 45 dienas un darbus veiks SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"". Kopējās projekta izmaksas ir 161 689 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Plānots, ka nokļūšanai no Medemciema uz Jelgavu būs jāpagriežas pa labi Rīgas virzienā un pēc 800 metriem uz šosejas būs izveidota apgriešanās vieta braukšanai pretējā virzienā.

Savukārt, lai no Rīgas nokļūtu uz Medemciemu, būs jābrauc garām esošajam krustojumam četrus kilometrus Jelgavas virzienā līdz divlīmeņu krustojumam ar Rīgas apvedceļu. Šajā krustojumā būs jāpagriežas braukšanai pretējā virzienā un jāmēro četri kilometri līdz Medemciemam.