Jūrmalas dome ar "Ominasis Latvia" vienojas par Ķemeru viesnīcas attīstību

Jūrmalas dome un Ķemeru viesnīcas īpašnieki SIA "Ominasis Latvia" šodien noslēguši sadarbības līgumu. Sadarbības līguma mērķis ir labvēlīgas vides attīstība Ķemeros, apkārtnes sakopšana un iedzīvotāju nodarbinātības veicināšana.

Līguma slēdzēji apņemas sadarboties visās jomās, lai veicinātu konkurētspējīgas un starptautiski atzītas vides izveidi, piesaistītu tūristus un veicinātu Ķemeru attīstību. Līgums paredz arī sadarbību, lai maksimāli izmantotu Ķemeru ārstnieciskos sērūdeņraža avotus un minerālūdeņus.

Līguma noslēgšana dos iespēju ātrāk atvērt Ķemeru viesnīcu un radīt jaunas darba iespējas dažādās tautsaimniecības nozarēs, tādējādi ievērojami uzlabojot cilvēku sociālo un ekonomisko dzīvi Ķemeros, norāda pašvaldība.

"Esmu gandarīts, ka pēc vairāk nekā desmit gadiem pašvaldībai ir izdevies vienoties ar kādreizējās Ķemeru sanatorijas, valsts kultūras pieminekļa, privatizētājiem un noslēgt šo sadarbības līgumu. Līguma noslēgšana bija viena no īpašuma privatizācijas noteikumu prasībām, taču līdz šim nebija izdevies vienoties par līguma nosacījumiem, kas apmierinātu abas puses. Noslēgtais sadarbības līgums ļaus investoram ātrāk pabeigt Ķemeru viesnīcas rekonstrukciju, līdz ar to ieliekot stabilu pamatu Ķemeru kā kūrorta atdzimšanai," norāda Jūrmalas mērs Romualds Ražuks (PS).

Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētāja Iveta Zalpētere skadro, ka sadarbības līguma starp Jūrmalas pilsētas domi un sanatorijas īpašnieku "Ominasis Latvia" noslēgšana bija viens no privatizācijas nosacījumiem, ko privatizētājs nebija izpildījis. "Esam gandarīti, ka beidzot šī vienošanās ir panākta, jo privatizētā sanatorija "Ķemeri" nevar darboties bez sakārtotas vides, un te ir svarīga arī pašvaldības ieinteresētība attīstīt Ķemerus kā kūrortu kopumā," saka Zalpētere.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce norādīja, ka Jūrmalas pašvaldības sadarbība ar privātajiem investoriem tūrisma infrastruktūras pilnveidošanā ir labs signāls citiem investoriem, kas ir īpaši svarīgi šajā ekonomiskajā situācijā. Šāda sadarbība labvēlīgi ietekmēšot uzņēmējdarbības vides attīstību, kas veicinās Jūrmalas iedzīvotāju nodarbinātību un tūrisma pakalpojumu eksportu.

"Ominasis Latvia" pārstāvis Jānis Meija norādīja, ka sadarbības līguma noslēgšana ir viens no privatizācijas nosacījumiem, kas "Ominasis Latvia" bija jāizpilda saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar Privatizācijas aģentūru.

Meija atzina, ka patlaban Ķemeru sanatorijas būvdarbi turpinās un esot cerība privatizācijas procesu noslēgt šī gada rudenī. Attiecīgi gada laikā pēc privatizācijas procesa noslēguma esot plānots pabeigt Ķemeru sanatorijas rekonstrukciju.

Par noslēgto līgumu sašutumu paudis mēram opozīcijā nonākušais vicemērs Māris Dzenītis, kurš norāda, ka Ražuks tagad esot pārdevis Jūrmalu kā kūrortu.

"Skaidri apzinoties, ka rīt domes sēdē tiks lemts par viņa atstādināšanu no Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja amata, šodien, savā pēdējā darba dienā, Ražuks ir parakstījis Jūrmalai kā kūrortam nāves spriedumu - parakstījis sadarbības līgumu ar Ķemeru sanatorijas privatizētāju SIA "Ominasis Latvia". Šis bija pēdējais dokuments, kas pielika punktu kādreizējā premjera Ivara Godmaņa iecerei likvidēt Jūrmalu kā kūrortu. Tagad tik tiešām Jūrmalu var pievienot Rīgai, jo nekas vairāk kā tās guļamrajons tā nevarēs būt. Visas pilsētas kūrorta bagātības - dūņas un minerālavoti, kā arī pirmās brīvvalsts lepnums Ķemeru sanatorija ir atdoti šai ārvalstu kompānijai, kura, kā rāda pieredze, nekad nav domājusi Ķemeros attīstīt kūrortpakalpojumu jomu," paziņojumā presei klāsta Dzenītis.

Šis dokuments bijis pēdējais salmiņš ar kuru dome varēja piespiest "Ominasis Latvia" sākt reālu darbību, nevis imitēt desmitiem gadu ilgu sanatorijas restaurāciju, uzskata vicemērs.

"Varu apgalvot, ka pirmais dokuments, ko pieņems jaunā domes vadība, būs šī nodevīgā līguma parakstīšana. Tas savā nodevībā nav pat salīdzināms ar Molotova-Ribentropa līgumu, jo tad divas lielvaras parakstīja nāves spriedumu trešajām valstīm. Tagad Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs, pretēji domes Ķemeru darba grupas, pretēji domes deputātu viedoklim ir pārdevis Jūrmalas kā kūrorta nākotni," saka Dzenītis.

Pēc viņa teiktā, līgumā neesot neviena punkta, kas pateiktu, ka "Ominasis Latvia" šajā vietā ir jāattīsta kūrortpakalpojumi pilsētas viesiem. "Ir runa tikai par jaunām darba vietām un sociālo vidi. SIA "Ominasis Latvia" šādā veidā ir skaidri parādījuši savus patiesos mērķus - viņiem nerūp Jūrmalas kā kūrorta izveidošanās. Labākajā gadījumā viņi var izpildīt punktu - "pēc iespējas ātrāk atvērt Ķemeru viesnīcu". Tagad šajā vietā labākajā gadījumā kādreiz sagaidīsim vienīgi prieka māju, kur atpūsties nodevības pilniem politiķiem," norāda domnieks.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais