Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sola protestus, ja valdība nerisinās Ventspils ostas tranzītuzņēmumu bloķēto kontu problēmu

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Ventspils ostas darbinieku arodbiedrības aicina valdību rīkoties tranzītuzņēmumu bloķēto kontu jautājuma risināšanā, pretējā gadījumā brīdinot par plašām protesta akcijām, informēja Ventspils ostā strādājošo uzņēmumu arodbiedrību konsultatīvās padomes vadītājs Linards Gulbis.

Ventspils ostas darbinieku arodorganizācija, AS "Baltijas ekspresis" arodkomiteja un AS "Kālija parks" darbinieku arodbiedrība nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Egilam Levitam, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (JV), satiksmes ministram Tālim Linkaitam (JKP) un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājai Santai Purgailei.

Vēstulē norādīts, ka pēc ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju noteikšanas Aivaram Lembergam un ar viņu saistītajām Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas tranzīta biznesa asociācijai, Latvijā strādājošās kredītiestādes bloķējušas vai slēgušas arī daļas Ventspils ostās strādājošo uzņēmumu kontus, kuri neatrodoties ar Lembergu saistīto risku zonā.

"Šo uzņēmumu kontu bloķēšana vai slēgšana rada nopietnu risku to komercdarbībai un pat tālākai pastāvēšanai, kā rezultātā Ventspils pilsēta var zaudēt tūkstošiem darba vietu kā tranzīta nozarē, tā arī to apkalpojošajā sfērā strādājošiem," teikts vēstulē.

Daļa uzņēmumu bloķēto kontu dēļ nevarot darbiniekiem izmaksāt algas.

Arodbiedrības lūdz valdības pārstāvjus iesaistīties situācijas risināšanā un sniegt bankām skaidrojumu, kā rīkoties, kad "sankcionētā persona, lai arī Uzņēmumu reģistrā minēta kā patiesā labuma guvēja, ar tiesas lēmumu ir pilnībā nodalīta no jebkādas kontroles un ietekmes iespējām".

"ASV sankcijas piemēroja Lembergam, taču ciest nākas teju pusotram tūkstotim Ventspils ostā strādājošo uzņēmumu darbiniekiem un viņu ģimenēm. Situācija ir kritiska, un, ja valdība neiesaistīsies tās risināšanā, arodbiedrības rīkos plašas protesta akcijas," norādīja Gulbis.

Protesta akcijās gatava iesaistīties arī Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrība, kurā ir 4000 biedru, apstiprināja arodbiedrības valdes juridiskais padomnieks Ēriks Pūle.

Vēstulē norādīts, ka minētā situācija Ventspilī rada arvien pieaugošu sociālo spriedzi, jo attiecīgajos uzņēmumos strādājošo darbinieku lielākā daļa dzīvo "no algas līdz algai, viņiem nav uzkrājumu un līdz ar to jau vistuvākajā nākotnē var zust iespēja norēķināties par pārtikas produktu iegādi savām ģimenēm, medicīnas pakalpojumiem un medikamentiem, maksāt par komunālajiem pakalpojumiem un citiem izdevumiem".

Vēstules autori uzskata, ka banku nevēlēšanās iedziļināties un izvērtēt reālo situāciju apdraud tūkstošiem ģimeņu labklājību un dzīves kvalitāti. "Nav pieļaujama situācija, kad vienai personai piemēroto OFAC sankciju dēļ nākas ciest neskaitāmiem Latvijas nodokļu maksātājiem, kuri ikdienā godprātīgi dara savu darbu, un kuriem ar Aivaru Lembergu nav ne vismazākās saistības," pausts vēstulē.

Vēstulē norādīts, ka Uzņēmumu reģistrā Lembergs reģistrēts kā patiesā labuma guvējs "Ventspils tirdzniecības ostā", "Kālija parkā" un "Ventbunkerā", tomēr atbilstoši Ģenerālprokuratūras atzinumam tas nekādā veidā nenorādot un neapliecinot to, ka viņš kontrolē šos aktīvus un uzņēmumus. "Uzņēmumu daļas jau kopš 2007.gada neatrodas sankcionētās personas kontrolē, jo nodotas kriminālprocesa virzītāja ieceltā mantas glabātāja pārvaldē un kontrolē," teikts vēstulē.

Arodbiedrības uzskata, ka, bloķējot un slēdzot Ventspils ostā strādājošo tranzīta uzņēmumu kontus, kuri ar tiesas apstiprinātu lēmumu 2007.gadā nodoti Rūdolfa Meroni pārvaldībā, bankas pārkāpj OFAC Lembergam noteikto sankciju robežas, jo "Lembergs nekādā veidā jau vairāk nekā 12 gadus nekontrolē šo uzņēmumu daļas un jebkāda viņa ietekme tajos ir absolūti izslēgta". Arodbiedrību pārstāvji arī uzsver, ka nevienā no minētajiem uzņēmumiem ne Lemberga, ne tieši vai netieši ar viņu saistītu personu daļa vēsturiski neesot sasniegusi 50%.

Jau ziņots, ka OFAC 2019.gada 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Reaģējot uz Ventspils brīvostas iekļaušanu sankciju sarakstā, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā.

Tomēr 18.decembrī OFAC paziņoja, ka minētais lēmums attiecībā uz Ventspils brīvostu tiek atcelts.

Pēc 2020.gada 8.janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām nav iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai veiktu maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai, proti, pabalsti, pensija, nodokļu, valsts nodevu apmaksa, maksājumus par pārtikas produktiem, īri vai hipotēku, komunālajiem pakalpojumiem, atlīdzība par izdevumiem saistībā ar juridiskiem pakalpojumiem u.c.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs. FKTK ir izstrādājusi noteikumus, kādā veidā bankas var pārliecināties, vai uzrādītais uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir īstais patiesais labuma guvējs.

Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.