Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Trūkst 9 miljoni eiro, lai sakārtotu robežu ar Krieviju

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Neraugoties uz to, ka nākamgad plānots pabeigt robežas joslas ierīkošanu uz Latvijas-Krievijas robežas, patlaban šim mērķim pietrūkst deviņu miljonu eiro, liecina valdības sēdē Alūksnē šodien uzklausītais Iekšlietu ministrijas (IeM) informatīvais ziņojums.

Alūksnes novadā ir 45,3 kilometrus garš robežas posms, no kura 33 kilometru garumā ir iekārtota valsts robežas josla - izveidota patruļtaka - un 24,9 kilometru posmā ir izbūvēts žogs.

Visas 283 kilometrus garās Latvijas-Krievijas robežas joslas iekārtošana ir valsts un Eiropas Savienības mēroga prioritāte, bet no nepieciešamā finansējuma darbu pabeigšanai visā minētajā ārējās robežas posmā 10 293 000 eiro apmērā joslas izbūvei un žoga uzstādīšanai Ministru kabinets līdz šim ir atbalstījis finansējumu 1 158 000 eiro apmērā jeb tikai 11% no nepieciešamās summas.

Darbus robežas joslas ierīkošanā gar Latvijas-Krievijas robežu plānots pabeigt 2020.gadā, tomēr, kā jau minēts iepriekš, pasākumu īstenošanai pietrūkst 9 135 000 eiro žoga ierīkošanai un citu nepabeigto darbu pabeigšanai uz ārējās robežas.

Valsts robežsardzes prognozes 2019.-2020.gadam apstiprina, ka Alūksnes novadā un visas ārējās robežas garumā saglabāsies augsti kontrabandas un nelegālās imigrācijas riski.

Finansējuma piešķiršana ārējās robežas joslas iekārtošanai un žoga izbūvei būtiski mazinātu šo noziedzīgo nodarījumu iespējamību un pozitīvi ietekmētu drošības situāciju Alūksnes novadā, Vidzemē un valstī kopumā, teikts IeM ziņojumā.